14:21 17.09.2020

ВР ухвалила закон "Про розвідку"

2 хв читати
ВР ухвалила закон "Про розвідку"

 Верховна Рада ухвалила у повторному другому читанні законопроект №2412-д "Про розвідку".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за документ проголосували 258 народних депутатів.

Як зазначають автори законопроекту, приведено у відповідність із Конституцією України норму, згідно з якою РНБО координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони. Враховано зауваження експертів і виключено Службу безпеки України з переліку розвідувальних органів, зате з метою координації діяльності та запобігання міжвідомчим конфліктам органу спеціального призначення з правоохоронними функціями і розвідувальних органів, визначено Службу безпеки України як суб'єкта розвідувальної спільноти.

Згідно з текстом документа, оперативні підрозділи Центрального управління Служби безпеки України, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, відповідно до цього документа зможуть здійснювати розвідувальні заходи з метою отримання інформації в інтересах контррозвідки. Перелік таких підрозділів визначає президент України.

Законопроект визначає правові та організаційні засади функціонування розвідки, правовий статус та соціальні гарантії працівників розвідувальних органів України та осіб, залучених до виконання розвідувальних завдань, а також порядок здійснення контролю за розвідкою.

Згідно із законопроектом, розвідка - це організаційно-функціональне поєднання визначених цим законом розвідувальних органів і діяльності, яку вони здійснюють самостійно або у взаємодії між собою і з іншими суб'єктами розвідувального співтовариства з метою гарантування національної безпеки і оборони України.

Основними завданнями розвідки визначено своєчасне забезпечення споживачів розвідувальною інформацією, сприяння реалізації національних інтересів України і протидію зовнішнім загрозам національній безпеці України у визначених законом сферах.

При цьому споживачами розвідувальної інформації, відповідно до закону, вважаються насамперед президент України, голова Верховної Ради, голова і члени комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, прем'єр-міністр, члени і секретар Ради національної безпеки і оборони України.

"У цьому законопроекті ми якраз розмежовуємо і чітко визначаємо розвідувальні органи - це ГУР (Головне управління розвідки Міністерства оборони - ІФ), Служба зовнішньої розвідки, військова розвідка і прикордонники. Все решта - це лише обмін інформацією", - сказала з трибуни Верховної Ради народний депутат фракції "Слуга народу" і член профільного комітету Мар'яна Безугла.

За її словами, документ посилює повноваження президента як керівника розвідувальних органів. Безпосереднє управління розвідувальними органами здійснюють їхні керівники, яких призначає на посаду і звільняє з посади президент. Керівників розвідувальних органів, що функціонують у підпорядкуванні центральних органів виконавчої влади, призначає на посаду і звільняє з посади президент за поданням керівників центральних органів виконавчої влади, в підпорядкуванні яких вони функціонують.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА