Події

Європарламент зажадав провести міжнародне розслідування інциденту з Навальним

Європейський парламент (ЄП) в ухваленій у четвер резолюції закликав ЄС посилити санкційний тиск на російську владу і суттєво переглянути відносини з Росією через імовірне отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Підсумок голосування щодо резолюції: 532 голоси подано "за", 84 - "проти", 72 утрималися.

Європарламент засуджує ймовірну спробу вбивства Навального, стверджуючи, що було застосовано заборонену хімічну зброю. Він "просить негайно розпочати міжнародне розслідування (за участю ЄС, ООН, Ради Європи, їхніх союзників і ОЗХЗ)".

ЄП "закликає російську владу повною мірою співпрацювати з ОЗХЗ для забезпечення неупередженого міжнародного розслідування і притягнення до відповідальності винних", а також "негайно надати ОЗХЗ повну інформацію про свою програму "Новачок".

Ухвалена резолюція входить до розряду "незаконодавчих", має рекомендаційний характер, необов'язкова до виконання інститутами ЄС та урядами держав-членів, але служить для них політичним орієнтиром.

У резолюції Навального названо "провідним російським опозиційним політиком, юристом, блогером й активістом у боротьбі з корупцією", який, на думку європейських депутатів, став "одним із небагатьох ефективних лідерів російської опозиції", "оскільки був затриманий, заарештований і засуджений у спробах припинити його політичну і громадську діяльність".

"Політичні вбивства й отруєння в Росії є системними інструментами режиму, навмисно націленими на опозицію", - йдеться в резолюції.

"Придушення соціального інакомислення посилюється безкарністю поліції та сил безпеки, а також небажанням судів залучати до відповідальності справжніх винних", - наголошується в документі.

У ньому стверджується, що "політично мотивовані вбивства і замахи на вбивство, вчинені російськими спецслужбами, мають прямий вплив на внутрішню безпеку ЄС".

Головний заклик депутатів звернений до глав МЗС країн Євросоюзу, які зберуться 21 вересня на засідання Ради ЄС. Міністрів закордонних справ закликають "якомога швидше розробити список сильних обмежувальних заходів щодо Росії і посилити наявні санкції проти Росії".

Європейські депутати виступають за подальше посилення санкцій проти російської держави за одночасного посилення співпраці з громадянським суспільством.

Європарламент наполегливо закликав лідерів ЄС "упровадити такі механізми санкцій, які дали б змогу відшукувати і заморожувати європейські активи корумпованих осіб відповідно до висновків Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального".

Крім того, Європарламент закликав Брюссель й уряди держав-членів "приділити першочергову увагу затвердженню і реалізації в найближчому майбутньому санкційного механізму союзу у сфері прав людини за типом "списку Магнітського", який буде включати (фізичних) осіб і може передбачати секторальні санкції, спрямовані проти російського режиму".

У світлі "справи Навального" Європарламент очікувано підтвердив свою початкову негативну позицію щодо завершення будівництва газопроводу "Північний потік 2", пропонуючи його зупинити.

Європарламент рекомендував урядам "продовжувати ізолювати Росію на міжнародних форумах" і "критично аналізувати співпрацю ЄС із Росією".

Він запропонував "ухвалити стратегію ЄС щодо підтримки російських дисидентів, неурядових організацій та організацій громадянського суспільства, а також незалежних ЗМІ", створити "додаткові можливості для навчання молодих росіян у ЄС" і навіть "сприяти відкриттю російського університету у вигнанні в одній із держав-членів ЄС".

Депутати закликали Єврокомісію переглянути політику ЄС щодо Росії, яка нині заснована на "п'яти керівних принципах" і розробити нову всеосяжну стратегію "майбутніх відносин із демократичною Росією".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ