14:36 17.09.2020

Уряд більше ніж удвічі підвищує поріг захворюваності для "червоних" зон

3 хв читати
Уряд більше ніж удвічі підвищує поріг захворюваності для "червоних" зон

 Уряд України в умовах швидкого зростання захворюваності вирішив пом'якшити карантинні обмеження, зокрема, підвищивши поріг віднесення територій до "червоних" зон із найсуворішими обмеженнями за критерієм захворюваності більше ніж удвічі.

Як повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, згідно зі схваленими урядом 16 вересня правками до карантинної постанови №641 (ще не оприлюднені), вводиться динамічний поріг рівня захворюваності для віднесення територій до "червоних" зон - кількість хворих за останні 14 днів на 100 тис. населення вп'ятеро вище, ніж в середньому в Україні.

Поки що чинна постанова містить затверджені 12 серпня фіксовані пороги захворюваності для віднесення територій до тих чи інших зон. Зокрема, для "червоних" зон цей поріг становить 240 хворих на 100 тис. населення за останні 14 днів - для районів та міст чисельністю понад 70 тис. жителів і 160 - для менших районів і міст.

За даними Міністерства охорони здоров'я на четвер, середній рівень захворюваності в Україні за останні 14 днів становить 99,8 осіб на 100 тис. населення, а значить поріг для віднесення території до "червоної" зони підвищено майже до 500 осіб на 100 тис. населення.

Станом на 1 вересня середній рівень захворюваності становив 78 осіб на 100 тис. населення, на 17 серпня - 70,4 осіб на 100 тис. населення.

Крім цього, уряд дозволив у "червоних" зонах роботу шкіл, якщо на самоізоляції в них перебуває до половини класів, і допустив застосування в них не всіх наявних обмежень. У "помаранчевих" зонах (за чинною постановою з порогом від 120 до 240 хворих на 100 тис. в районах і містах населенням понад 70 тис. і від 80 до 160 - в менших) Кабмін удвічі збільшив допустиму місткість громадського транспорту.

Водночас Кабмін зберіг такий критерій віднесення територій до "червоних" і "помаранчевих" зон, як заповнюваність ліжок за останні п'ять днів на рівні відповідно 75% і 50%.

Як повідомлялося, основні статистичні показники епідемії COVID-19 в Україні швидко погіршуються вже понад вісім тижнів. Зокрема, кількість хворих за добу (тут і далі усереднений показник за тиждень) збільшилася у 3,8 раза (з 770 до 2947 осіб), госпіталізованих - у 2,7 раза (з 177 до 475), померлих - у 3,4 раза (із 16 до 54).

МОЗ у четвер відзвітувало не лише про рекордну кількість хворих за добу - 3584, а й про новий максимум підозр на COVID-19 за весь час епідемії в Україні - 3767, що на 482 більше зафіксованого тиждень тому рекорду.

Коефіцієнт кореляції з кількістю хворих в останні декілька тижнів стійко перевищує 0,7, що свідчить про високий взаємозв'язок між ними й дає змогу стверджувати, що найближчими днями в Україні знову буде зафіксовано черговий рекорд кількості хворих.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) зазначає, що тривалість періоду між моментом зараження COVID-19 і появою симптомів зазвичай становить близько п'яти-шести днів, але може варіюватися в межах від одного до 14 днів. Окрім цього, майже в усіх країнах у вихідні дні кількість реєстрованих хворих суттєво знижується через адміністративні причини. Тому у світі використовують графіки середньодобової захворюваності за останні один і два тижні.

Ще один показник, який швидко зростає вже два місяці - кількість хворих на COVID-19 на сьогодні. Три тижні липня цей показник тримався в межах майже 26-26,5 тис., проте тепер зріс до 88,9 тис.

Як повідомлялося, в Україні адаптивний карантин продовжено до кінця жовтня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 1 вересня прогнозував, що до кінця вересня - початку жовтня в Україні щодня фіксуватиметься 3 тис. хворих на COVID-19, що завантажить лікарні більше ніж на 80%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА