19:02 17.09.2020

Глава МЗС Болгарії вдячна Україні за забезпечення можливості навчання рідною мовою для болгарської нацменшини

2 хв читати
Глава МЗС Болгарії вдячна Україні за забезпечення можливості навчання рідною мовою для болгарської нацменшини

Віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва під час візиту до України подякувала українській владі за забезпечення можливості навчання рідною мовою для болгарської нацменшини.

"Ця спільнота завжди вибудовувала дуже сильний зв'язок і була справжнім мостом між нашими державами. Я дуже рада, що ми порозумілися в тому, щоб забезпечити для представників цієї спільноти навчання рідною мовою", - сказала Захарієва на спільному з главою МЗС України Дмитром Кулебою брифінгу в Києві у четвер.

Вона також подякувала Міністерству закордонних справ України та Верховній Раді за ухвалення рішення зберегти цілісним і єдиним Болградський район.

Захарієва нагадала, що було підписано протокол, який надає можливість вивчення не лише болгарської мови у школах, а й викладання різних предметів болгарською мовою в Україні.

"Болгарія та Україна дуже тісно співпрацюють не лише щодо рідної, материнської мови, що, безперечно, дуже важливо. І я дуже рада, що незважаючи на пандемію, в липні цього року між нашими міністерствами освіти було підписано протокол, який надає можливість вивчення не лише болгарської мови у школах, а й викладання різних предметів болгарською мовою. І ми проситимемо, щоб ваш уряд цей протокол реалізував практично. Є вже школи, де це робиться", - зазначила вона.

Віце-прем'єр додала, що також вона і глава МЗС України обговорили питання про важливість наявності спеціальності "Болгарська філологія" в українських університетах, оскільки саме ця спеціальність забезпечує вчителів.

"Ми готові відправляти викладачів. Я хочу наголосити, що у Софійському університеті українська філологія має статус захищеної спеціальності. Цей статус дає можливість набирати групи принаймні з 10 студентів. Тобто, Болгарія піклується про те, щоб українську мову викладали у Софійському університеті. У мене є багато чого розповісти з цього питання, але на завершення я хочу сказати: так, ми дуже успішно співпрацюємо з вашим урядом. Звісно, завжди є що покращувати, поглиблювати", - наголосила Захарієва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА