19:16 18.09.2020

У РПЛ ООН ухвалили резолюцію, яка засуджує ситуацію з правами людини у Білорусі

3 хв читати
У РПЛ ООН ухвалили резолюцію, яка засуджує ситуацію з правами людини у Білорусі

Країни-члени Ради ООН з прав людини (РПЛ) у п'ятницю ухвалили резолюцію, яка засуджує ситуацію з дотриманням прав людини у Білорусі та закликає владу країни вжити заходів для врегулювання ситуації.

"23 (члени ради - ІФ) проголосували за (резолюцію - ІФ), двоє висловилися проти, 22 утрималися. Отже, резолюцію ухвалено", - заявила голова Ради ООН з прав людини Елізабет Тіхі-Фіссльбергер.

У резолюції, яку запропонувала Німеччина, йдеться, що РПЛ ООН "висловлює серйозне занепокоєння загальною ситуацією з дотриманням прав людини у Білорусі", а також "висловлює жаль, що уряд Білорусі не виконав свої зобов'язання щодо права голосувати та обиратися" на виборах.

Крім того, у РПЛ ООН висловили стурбованість у зв'язку з повідомленнями про порушення прав людини у Білорусі до і після президентських виборів, зокрема, у зв'язку з "численними фактами знущань, викрадень, довільних висилок і сексуального насильства", а також у зв'язку із застосуванням сили з боку правоохоронних органів стосовно мирних демонстрантів.

Так, згідно з текстом резолюції, РПЛ ООН закликає "припинити застосовувати надмірну силу до мирних демонстрантів", покласти край "свавільним арештам", а також звільнити всіх "політв'язнів, журналістів, захисників прав людини" та інших, затриманих під час протестів.

Крім того, рада закликає владу Білорусі "вступити в діалог із політичною опозицією, зокрема з Координаційною радою та громадянським суспільством", а також "виконувати зобов'язання відповідно до норм у сфері прав людини".

Відповідно до резолюції РПЛ ООН очікує від білоруської влади "проведення незалежного, прозорого та неупередженого розслідування" всіх заявлених випадків порушення прав людини "у контексті виборів".

Спецдоповідач ООН з прав людини у Білорусі Анаїс Марін у п'ятницю, виступаючи на термінових дебатах РПЛ щодо ситуації у Білорусі, заявила, що члени сесії мають вжити заходів для того, щоб уникнути геополітичного розколу.

"Давайте не дозволимо черговій залізній завісі опуститися на європейський континент", - сказала Марін.

За даними Марін, після президентських виборів 9 серпня у Білорусі "незаконно заарештували" понад 10 тис. осіб. Більше того, за її словами, надійшло понад 500 повідомлень про катування та "жорстоке побиття" тисяч осіб.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголосили нинішнього главу держави Олександра Лукашенка, котрий обіймає цю посаду з 1994 року.

Відповідно до затверджених ЦВК підсумків, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів, вважає їх сфальсифікованими.

Тихановська заявляла, що внаслідок застосування сили до протестувальників щонайменше семеро осіб загинули, десятки пропали безвісти.

18 серпня прихильники Тихановської створили Координаційну раду з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів. Влада Білорусі вважає цей орган неконституційним.

Євросоюз раніше підтвердив плани запровадити санкції проти винних у насильстві в Білорусі. У Держдепі США також заявили, що готують санкції проти Білорусі та консультуються щодо цього питання з ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА