07:35 19.09.2020

Єрмак про "вагнерівців": Детективна історія, вигадана від самого початку і до кінця

4 хв читати
Єрмак про "вагнерівців": Детективна історія, вигадана від самого початку і до кінця

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак назвав ситуацію навколо "вагнерівців" детективною історією, де до декількох фактів з реальності додали художні вигадки, а деякі політики і журналісти стали частиною пропаганди проти України.

"Детективна історія, яка вигадана від самого початку і до кінця. Взято кілька фактів із реальності, додані художні вигадки, і створилася масштабна історія, яка дійсно вражає. Але все не так смішно, а коли це стосується питання національної безпеки, - це зовсім не смішно", - сказав він в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" в п'ятницю.

Єрмак зазначив, що протягом всієї війни на Донбасі, від самого її початку, розвідка і відповідні органи України почали документувати всіх тих людей, які беруть участь у війні проти України. "Це тривало і триває до сьогодні. І саме факти цього документування були злиті в ЗМІ. На превеликий жаль, це завдало дуже серйозного удару по наших органах. Оскільки після цього інциденту їм буде набагато складніше виконувати свою роботу", - зазначив він.

На його думку, це той випадок, коли політики і журналісти, заради бажання отримати, хто "лайки" у Фейсбуці, а хто - якісь політичні дивіденди, використовують пропаганду проти України, і свідомо чи несвідомо беруть у ній участь.

"Тому сьогодні дуже важливою є ідея створення в Україні центру протидії пропаганді. Така ідея, я переконаний, буде підтримана нашими партнерами, які теж відчувають у сучасному світі вплив на собі цієї пропаганди, "фейків", які вкидають в інформаційний простір", - додав він.

Єрмак нагадав, що вже дуже багато нинішніх і колишніх керівників розвідки України чітко дали відповідь, чи була така операція або це є "фейком", і відповідні органи від Служби безпеки України до Офісу Генерального прокурора дали чітку і відкриту відповідь про все, що відбувалося навколо так званої "операції вагнерівців".

Керівник ОП заявив, що того, як написав про це журналіст Юрій Бутусов, не відбувалося. Він також зазначив, що заява президента Росії Володимира Путіна про те, що історія з "вагнерівцямі" - це спільна операція українських і американських спецслужб, виникла якраз після появи публікації Бутусова.

Єрмак також вважає, що затримання "вагнерівців" в Білорусі і поява їх у цій країні була невипадковою напередодні виборів президента Білорусі.

"Ми знаємо, що так звані приватні армії дуже плідно співпрацюють зі спецслужбами РФ. Чи можливо, щоб група людей, як описує пан Бутусов, рік готувалася, і ніхто зі спецслужб РФ про це не знав і дав можливість, щоб це відбувалося, і потім вони з'явилися в Білорусі? Я думаю, що це операція, тільки це не українська операція, і вона була дійсно націлена сьогодні саме для того, щоб вони з'явилися, і саме напередодні виборів, в Білорусі, і саме на білоруській території", - пояснив він .

Як повідомлялося, 29 липня біля Мінська затримали 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера". "Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним застережні заходи у вигляді тримання під вартою", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Українська сторона заявила, що ці особи "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Проте, 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Так, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої їх затримали в Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи і затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У Службі безпеки України також спростували свою причетність до історії з появою і затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

12 вересня Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження щодо можливого витоку інформації про операцію із затримання членів ПВК "Вагнера".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА