07:01 20.09.2020

США відновили санкції ООН проти Ірану і готові карати тих, хто цього не зробить - Помпео

2 хв читати
США відновили санкції ООН проти Ірану і готові карати тих, хто цього не зробить - Помпео

Влада США відновила передбачені ООН санкції проти Ірану і готова вживати заходів проти країн, які не діятимуть так само, заявив глава Держдепу Майк Помпео.

"США очікують, що всі члени ООН у повному обсязі виконуватимуть свої обов'язки і імплементують ці заходи", - йдеться в його заяві.

За словами Помпео, "крім ембарго на поставки озброєння, це (санкції проти Ірану - ІФ) містить заборону на збагачення і переробку (ядерних матеріалів - ІФ) в Ірані. Забороняється випробування і розгортання на іранській території балістичних ракет. Також під санкціями - передання Ірану ядерних технологій і технологій для створення балістичних ракет".

Глава Держдепу попереджає, "якщо члени ООН не виконуватимуть зобов'язання щодо імплементації цих санкцій, то США готові використовувати наші національні органи влади, щоб подібні дії не залишилися без наслідків".

"У найближчі дні США оголосять про низку додаткових заходів, націлених на забезпечення дотримання санкцій ООН і на те, щоб порушники були покарані", наголошує він у заяві.

Держсекретар нагадав, що 30 днів тому США оголосили, що запускають механізм відновлення санкцій ООН проти Ірану, оскільки вважають, що ця країна не виконувала зобов'язання, закріплені в її угоді з атому з "шісткою" міжнародних посередників.

У підсумку, як вважає Помпео, "від сьогодні ... всі санкції РБ ООН ... відновлюються".

Можливість відновлення санкцій дійсно міститься в угоді з іранського атому. На думку Вашингтона, США можуть повернути обмежувальні заходи, незважаючи на те, що раніше за власним бажанням вийшли з угоди. Решта ключових члени РБ ООН не згодні з таким трактуванням угоди і заявляли, що про відновлення санкцій не йдеться. В результаті тепер очікується, що в ООН почнуться запеклі суперечки з цього питання. ЗМІ зазначають, що дуже багато країн зараз не збираються відновлювати санкції проти Ірану, і тому виникає питання, чи очікує їх за це покарання від США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА