19:48 21.09.2020

Трамп підписав указ, який дає можливість карати, зокрема іноземців, за поставку зброї Ірану

2 хв читати
Трамп підписав указ, який дає можливість карати, зокрема іноземців, за поставку зброї Ірану

Радник президента США з нацбезпеки Роберт О'Браєн у понеділок заявив, що Дональд Трамп підписав у понеділок указ, що дає можливість вводити обмежувальні заходи, зокрема, проти іноземних держав за поставку, продаж і транспортування зброї Ірану.

"Президент щойно підписав указ, який робить можливим вводити економічні санкції проти країн, корпорацій і фізичних осіб, які сприяють постачанню, продажу або транспортуванню неядерної зброї Ірану", - сказав О'Браєн на прес-конференції.

Він зазначив, що в ООН, відмовившись продовжити збройне ембарго проти Ірану, яке закінчується в жовтні, наражають на небезпеку весь Близький Схід і тому - США належить самим домагатися припинення торгівлі зброєю з Іраном.

У заяві Трампа, поширеній Білим домом, зазначається, що США будуть блокувати активи на своїй території людей і юросіб, які будуть підпадати під нові санкції проти торгівлі зі зброєю проти Ірану.

Санкції можуть вводитися і "проти тих, хто надає навчання (використанню озброєння - ІФ), фінансову підтримку, послуги або інші види допомоги, стосовно цього озброєння".

Трамп наголошує, що такі заходи, на думку США, допоможуть де-факто відновити ембарго ООН на постачання озброєнь до Ірану. Раніше в РБ ООН відмовилися продовжити це ембарго, термін дії якого закінчується в жовтні 2020 року.

"Указ істотно підірве здатність Ірану експортувати зброю, забезпечувати нею терористів і небезпечних дійових осіб на Близькому Сході. Також указ ускладнить закупівлю Іраном зброї для посилення власних збройних сил", - наголошує президент США.

У ніч на неділю глава держдепу Майк Помпео оголосив, що з ініціативи його країни слід відновити санкції ООН проти Ірану, оскільки ця країна, на думку США, порушувала параметри угоди з атому з "шісткою" міжнародних посередників. Можливість подібного відновлення санкцій дійсно передбачається в угоді. Також інші ключові члени РБ ООН вважають, що у цьому разі США не мають права відновлювати санкції, оскільки з власної волі вийшли з ядерної угоди з Іраном. Тепер, як очікується, сторони будуть сперечатися в РБ ООН з цього питання.

Нині 13 із 15 країн, що входять до РБ ООН вважають, що США не мають права домагатися поновлення санкцій, адже не є учасниками угоди з іранського атому.

У цій ситуації генсек ООН Антоніу Гутерріш поінформував, що поки не може нічого зробити стосовно відновлення санкцій, оскільки між членами РБ ООН немає єдиної думки з цього питання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА