20:50 21.09.2020

Україна направила директору-розпоряднику МВФ лист зі зверненням про початок роботи в онлайн-режимі місії в країні

3 хв читати
Україна направила директору-розпоряднику МВФ лист зі зверненням про початок роботи в онлайн-режимі місії в країні

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у понеділок провів онлайн-зустріч із директором Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) Альфредом Каммеррм, на якій обговорили співпрацю офіційного Києва з фондом.

"Очільник уряду повідомив, що було направлено лист на адресу директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої із зверненням щодо початку роботи в онлайн-режимі місії в Україні", - повідомляє прес-служба Кабміну України в понеділок увечері.

Шмигаль особисто привітав Каммера з нещодавнім призначенням на посаду і запевнив, що продовження співпраці з МВФ є одним із важливих пріоритетів роботи і президента, і уряду України.

"Україна високо цінує всебічну підтримку МВФ, що надається у непрості для всього світу часи", - сказав прем'єр-міністр.

Шмигаль також запросив Каммера відвідати Україну після завершення обмежувальних заходів з огляду на поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Згідно з інформацією, під час онлайн-зустрічі також були присутні міністр фінансів України Сергій Марченко та голова Національного банку Кирило Шевченко.

Як повідомлялося, минулого тижня представник МВФ не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand-by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного Суду стосовно Національного антикорупційного бюро (НАБУ), представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС - попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії з приводу поточної програми stand-by тривають.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Економправді" уточнив, що серед питань, які цікавлять МВФ, найбільш пріоритетне - "ситуація навколо ПриватБанку і Суркісів" (спір на $350 млн щодо bail-in під час націоналізації ПриватБанку - ІФ). За словами глави Мінфіну, слідом йдуть ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад та правління; зареєстровані у ВР законопроекти, які паплюжать систему корпоративного управління; САП і НАБУ. "Ситуацію з антикорупційними органами треба терміново вирішувати", - зазначив Марченко.

Минулого тижня Верховний Суд зупинив виконання ухвали Печерського суду про стягнення з ПриватБанку $350 млн, 16 вересня Кабмін фактично дозволив підвищити понад карантинні обмеження виплати членам наглядової ради і правління трьох держбанків, хоча для інших держкомпаній такі обмеження залишилися в силі, проте цього самого дня Конституційний Суд знову визнав неконституційними низку норм закону про НАБУ.

За словами міністра фінансів, серед інших питань, які цікавлять МВФ - використання коштів фонду COVID, у зв'язку з чим уряд запустив відповідний аудит, безліч законопроектів у ВР про податкові пільги і преференції.

МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України, зокрема успішний перший перегляд програми stand by дасть змогу отримати вже схвалені $350 млн від Світового банку і EUR600 млн від ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА