14:38 22.09.2020

За час пандемії Covid-19 в Україні ООН зафіксувала зростання загиблих серед цивільного населення на Сході

4 хв читати
За час пандемії Covid-19 в Україні ООН зафіксувала зростання загиблих серед цивільного населення на Сході

За час пандемії Covid-19 ООН зафіксувала зростання загиблих серед цивільного населення на Сході України, повідомила глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

"Під час пандемії наша місія зафіксувала зростання загиблих серед цивільного населення в березні і травні цього року. З 1 січня до 31 липня наша місія зафіксувала 107 постраждалих цивільних осіб. 18 людей були вбиті: 10 чоловіків, сім жінок і один хлопчик. 89 - поранені: 49 чоловіків, 30 жінок, шестеро дівчаток, чотири хлопчики. Це на 10% менше, ніж за той самий період минулого року", - сказала Богнер на прес-конференції в Києві у вівторок, презентуючи результати 30-го регулярного звіту місії за період від 16 лютого до 31 липня 2020 року.

За її словами, з моменту початку конфлікту загальна кількість загиблих цивільних осіб досягла 3 тис. 367 осіб, понад 7 тис. - дістали травми та поранення.

"Ми визнаємо, що пакет додаткових заходів щодо підтримки припинення вогню, який був задіяний 27 липня, привів до того, що це полегшило становище у конфлікті для цивільного населення і на неконтрольованих, і на підконтрольних територіях країни. З 1 серпня ми не зареєстрували жодного загиблого цивільного і жодного руйнування цивільних об'єктів за результатами проведених військових дій. Це демонструє, що є можливість досягти нульового показника загиблих серед цивільних осіб", - наголосила Богнер.

Вона закликала сторони конфлікту продовжувати поважати припинення вогню і повністю відповідати положенням міжнародного гуманітарного права.

"Загальний ефект від конфлікту і Covid дуже ускладнив становище для тих, кому доводиться перетинати контактну лінію. По особам, які стикаються з такими обмеженнями із перетинання контактної лінії, це ще болісніше вдарило. Хворі люди також мають труднощі з доступу до основних медичних послуг, сім'ї розділені, особам похилого віку і так було непросто перетинати цю контактну лінію ще до пандемії, а тепер у них взагалі немає доступу до пенсій. Молоді люди мають труднощі з тим, щоб подати документи до ВНЗ", - пояснила Богнер.

Глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні звернула увагу на те, що сторони конфлікту мають подбати про те, щоб відновити спосіб перетину лінії розмежування, щоб при цьому шанувалася людська гідність і люди могли мати доступ до базових послуг, мали рівні права та не було дискримінації.

"Ми занепокоєні інформацією від Офісу омбудсмена про те, що не виконуються заходи щодо Covid-19 в установах тримання. Було 120 підтверджених випадків Covid-19 у тюрмах, і одна людина навіть померла. Однак, тестування дуже обмежене, може бути більше випадків. У відповідь на це ми закликаємо, щоб було вжито заходів, щоб скоротити тюремне населення шляхом впровадження законопроекту щодо амністії, і варто більше використовувати вироки, які не передбачають ув’язнення", - додала вона.

Крім того, Богнер наголосила на важливості того, щоб міжнародні організації якнайшвидше отримали безперешкодний доступ до ув'язнених і місць позбавлення волі на території самопроголошених республік на Сході України.

За її словами, Covid-19 також вплинув на судочинство в Україні.

"Ми опитали 121 юриста. Через Covid-19 наразі важче отримати доступ до судових відомостей, також важко проводити конфіденційні зустрічі з клієнтами. Ми також бачимо, що журналісти скаржаться на те, що у них немає доступу до судових слухань через те, що розпочався карантин... Також є затримки у розгляді кримінальних справ. На 40% незаповнені ще робочі місця у судових установах", - зазначила вона.

Богнер також зазначила, що в ООН занепокоєні у зв'язку з нападами на журналістів, політичних діячів, членів меншин, таких як роми, ЛГБТІ в Україні.

"Ми стурбовані тим, що це і також безкарність тих, хто нападає на журналістів, політичних діячів, а також членів меншин, таких як роми, ЛГБТІ, створює клімат, де більше таких нападів можна очікувати. Декілька фізичних нападів було зафіксовано проти журналістів. Принаймні два журналісти, один політичний експерт отримали в онлайні погрози та залякування. Більшість таких випадків були спрямовані проти журналістів, які пишуть про те, як влада реагує на Covid-19. П'ять нападів було зафіксовано проти людей ЛГБТІ та людей, яких вважають належними до ЛГБТІ", - додала вона.

Глава Моніторингової місії наголосила на тому, що напередодні місцевих виборів у жовтні влада має запобігти таким нападам. Також вона зазначила, що місія продовжує фіксувати порушення міжнародних положень з прав людини та гуманітарного права в АР Крим та місті Севастополі, тимчасово окупованими РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА