15:12 24.09.2020

«У СІЗО Віталія примушують обмовити себе». Дружина політв'язня Шклярова вперше прокоментувала його арешт

3 хв читати

Дружину білоруського політтехнолога Віталія Шклярова не пускають до нього в СІЗО, незважаючи на диппаспорт співробітника Держдепу

Дружина білоруського політв’язня Віталія Шклярова, співробітник Держдепу Хезер Шклярова, незважаючи на її численні прохання досі не отримала від органів влади країни дозвіл на відвідування свого чоловіка в СІЗО. Про це вона заявила, коментуючи ситуацію щодо свого чоловіка, передає BuzzFeed News.

Вона підкреслила, що їй відомо про те, що Віталій Шкляров в СІЗО у Мінську піддається жорстокому поводженню і позбавлений медичної допомоги навіть коли виявив у себе симптоми, схожі на COVID-19. Хезер Шклярова підкреслила, що серйозно стурбована фізичним і психологічним здоров’ям свого чоловіка.

«Віталій піддається сильному психологічному тиску і позбавлений елементарних фізичних свобод. Те, що він сказав своєму адвокату, є спробою змусити його обмовити себе», - заявила вона, додавши, що дізнається про його стан лише з записок, які їй передає його адвокат.

Шклярова не виключила, що подібне ставлення до її чоловіка з боку керівництва СІЗО може говорити про спробу послабити його волю, щоб домогтися неправдивого визнання ним провини.

«8 вересня Віталій почував себе дуже погано і кілька днів поспіль повідомляв про критичне підвищення температури тіла, а також про проблеми з диханням, лихоманку і біль у м'язах. Керівництво в'язниці відмовилося надати йому тест на COVID-19 або вилікувати його від лихоманки, що можна розглядати тільки як ще одну спробу послабити його психологічну волю, щоб домогтися неправдивого визнання провини», - підкреслила вона.

«Погляди, викладені у цій заяві, є моїми власними і не обов'язково відображають погляди Державного департаменту або уряду США», - додала вона.

Видання зазначає, що для активного американського дипломата незвично висловлюватися публічно подібним чином – це завдання, як правило, покладається на вищих посадових осіб Держдепартаменту. У бесіді з журналістами в середині вересня заступник держсекретаря США Стівен Біган закликав білоруську владу звільнити всіх затриманих учасників протесту і, зокрема, сказав: «Віталія Шклярова необхідно звільнити». Держсекретар Майк Помпео такожзгадав  Віталія в заяві від 8 вересня, у якій засуджується викрадення лідерів білоруської опозиції. Але Помпео і Біган більше не говорили з цього приводу і не уточнювали, які зусилля були зроблені для його звільнення.

Американські дипломати на умовах анонімності розповіли виданню, що деякі співробітники Держдепартаменту висловили розчарування з приводу того, що, на їхню думку, було бездіяльністю держсекретаря у справі Віталія. Один з дипломатів назвав публічні заяви Помпео і Бігана «банальними».

Нагадаємо, влада Білорусі затримала відомого опозиційного політика Сергія Тихановського, а пізніше і політконсультанта Віталія Шклярова. Їм закидають організацію незаконного мітингу в підтримку кандидата в президенти Світлани Тихановської 29 травня в місті Гродно. Сам Шкляров заперечує всі звинувачення на свою адресу і стверджує, що його затримання — це помста «останнього диктатора Європи» за публічну критику дій Лукашенка. ЗМІ називають Шклярова одним з найнебезпечніших політичних діячів для режиму Лукашенка.

18 серпня Шкляров передав ЗМІ відкритий лист, в якому розповів про тортури, психологічний тиск і приниження по відношенню до нього і інших людей, що утримуються в мінському СІЗО.

Шкляров працював над президентською кампанією кандидата в президенти США Берні Сандерса в 2016 році. Крім того, він був волонтером в штабі кампанії з переобрання президента Обами в 2012 році. Він є громадянином США і Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА