09:53 25.09.2020

Світова спільнота не витримала випробування пандемією - Гутерреш

3 хв читати
Світова спільнота не витримала випробування пандемією - Гутерреш

Обговорення боротьби з наслідками пандемії COVID-19 у Раді Безпеки ООН викликало розбіжності між США та іншими членами Ради, зокрема РФ і Китаєм, із питання про роль Пекіна і Всесвітньої організації охорони здоров'я в поширенні вірусу.

Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи в четвер на зустрічі РБ високого рівня в рамках ювілейної 75-ї сесії Генасамблеї, назвав причину виходу коронавірусу COVID-19 з-під контролю.

"Пандемія стала випробуванням ефективності міжнародної співпраці - випробуванням, яке ми не витримали. У глобальному масштабі вона призвела до загибелі майже 1 млн осіб, заразилися вірусом більш як 30 млн. Вірус вийшов із-під контролю. Це сталося через те, що світ не був готовий проявити співпрацю, єдність і солідарність", - заявив Гутерреш.

Він закликав світову спільноту об'єднатися в боротьбі з пандемією і її наслідками. "У нас немає вибору. Або ми об'єднаємося в глобальні інститути, які відповідають поставленим цілям, або нас очікує розкол і хаос", - попередив глава ООН.

Ближче до кінця засідання представники низки держав назвали несправедливими нападки на ВООЗ, а також підтримали зусилля ООН у боротьбі з COVID-19.

Слово взяла постпред США при Організації Келлі Крафт. Вона здивувалася й обурилася змістом дискусії в Раді безпеки, обрушилася з критикою на адресу Китаю та ВООЗ. "Це ганьба для кожного з вас. Я здивована й обурена змістом сьогоднішньої дискусії. Мені, далебі, дуже соромно за цю Раду, за тих членів Ради, які скористалися цією можливістю, щоб сконцентрувати увагу на політичні претензії, а не на найважливішому питанні. Боже мій!" - заявила Келлі Крафт.

За її словами, США робитимуть усе, "що правильно, навіть якщо це непопулярно, тому що це - не конкурс популярності".

При цьому Крафт зазначила, що США "невпинно боряться з COVID-19 як у власній країні, так і за кордоном", нагадавши про виділення більше ніж $20 млрд "на міжнародні заходи у зв'язку з пандемією, включаючи зобов'язання з розробки вакцин, терапевтичних засобів і забезпечення медичної інфраструктури".

Американський постпред слідом за президентом США Дональдом Трампом звинуватила Китай у тому, що він "несе відповідальність за поширення цієї чуми (пандемії ІФ)". Вона повторила, що ВООЗ допомагала Китаю йти від співпраці й приховувати правду від світу.

При цьому наприкінці свого виступу Крафт закликала всі країни "взяти на себе зобов'язання працювати спільно в умовах транспарентності й сумлінності".

"Ми всі відчуваємо на собі наслідки COVID-19, які мають служити для нас джерелом єднання, а не розбрату", - уклала вона.

Постпред Китаю при ООН Чжан Цзюнь у відповідь назвав звинувачення США на адресу його країни безпідставними і сказав, що реакція Китаю була своєчасною, а дії його країни - відкритими.

За останніми даними університету Джонса Гопкінса, у світі було виявлено понад 32 млн випадків зараження і понад 979 тис. летальних випадків через COVID-19. США при цьому розміщуються на першому місці за кількістю хворих (майже 7 млн) і померлих (понад 200 тис.).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА