Події

До КС надійшло подання Верховного Суду з проханням роз'яснити, чи можна притягувати президента України до адміністративної відповідальності

 На розгляд Конституційного суду України надійшло конституційне подання Верховного Суду, в якому автор клопотання просить офіційного тлумачення ч.1 ст.105 Конституції в аспекті можливого притягнення президента України до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного порушення під час виконання повноважень.

Як інформує відділ комунікацій КС і правового моніторингу, подання надійшло до суду в п'ятницю, 25 вересня.

Крім того, до КС надійшло ще одно подання Верховного Суду, в якому просять перевірити на відповідність Конституції України положення п.3 розділу III "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про визнання таким, що втратив чинність, закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" від 2 жовтня 2019 року №145-ІХ.

Зазначається, що з конституційним поданням можна ознайомитися на сайті КС у рубриці "На розгляді суду".

Як повідомлялося, 18 вересня постанову про направлення до КС відповідного звернення затвердив пленум Верховного Суду.

За направлення конституційного подання проголосували 144 судді, присутні на пленумі, двоє суддів були проти.

3 червня під час візиту до Хмельницького Зеленський із делегацією випив каву в місцевій кав'ярні, яка, згідно з постановою Кабінету Міністрів України, не могла приймати відвідувачів у приміщенні мінімум до 5 червня. Відповідне фото оприлюднила прес-служба президента.

10 червня в результаті проведеної перевірки поліцейські склали адміністративні матеріали за ст.44-3 (порушення правил щодо карантину людей).

Хмельницький міський районний суд 19 червня розглянув справу про адміністративне порушення правил карантину президентом Зеленським і засумнівався в можливості притягнення глави держави до юридичної відповідальності через його недоторканність.

У зв'язку з цим суд ухвалив зв'язатися з головою Верховного Суду про скликання пленуму Верховного Суду для ухвалення рішення про звернення до Конституційного суду України щодо офіційного тлумачення ч.1 ст.105 Конституції України "президент України користується правом недоторканості на час виконання повноважень", в аспекті можливості притягнення України до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення під час виконання повноважень.

Водночас Хмельницький суд оштрафував на 17 тис. грн за порушення правила карантину 3 червня в кафе Хмельницького керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, його першого заступника Сергія Трофімова, головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, голову Хмельницької ОДА Дмитра Габінета, мера Хмельницького Олександра Симчишина і приватного підприємця Андрія Мельниченка, які того дня без масок пили каву з президентом України Володимиром Зеленським.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ