16:28 25.09.2020

Під час впровадження амністії слід враховувати процеси мирного врегулювання та міжнародний контроль - експерти

2 хв читати
Під час впровадження амністії слід враховувати процеси мирного врегулювання та міжнародний контроль - експерти

 Експерти у сфері прав людини підготували рекомендації щодо впровадження в Україні механізмів амністії з урахуванням світового досвіду: в політичних процесах має бути зв'язок із мирним врегулюванням, міжнародний контроль, чіткі цілі та завдання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", дослідження членів Української Гельсінської спілки з прав людини Олени Семьоркіної та Олега Мартиненка щодо механізмів впровадження амністії та люстрації презентовано в п'ятницю в Києві.

У розміщених у дослідженні рекомендаціях, зокрема, зазначено, що амністію стосовно учасників збройного конфлікту слід розробляти і запроваджувати з урахуванням низки умов.

"У політичних переговорах мають бути обговорені: зв'язок амністії з іншими процесами мирного врегулювання... форми міжнародного контролю впровадження амністії. На законодавчому рівні мають бути усунені суперечності між чинними стандартами і механізмами національного права та вимогами амністиційного процесу з урахуванням міжнародного досвіду", - йдеться в рекомендаціях.

Експерти також зазначають, що правозастосовний рівень потребує підготовки певної кількості суддів і персоналу правоохоронних органів, уніфікації та координації реєстрів і баз даних.

Також у рекомендаціях, підготовлених членами Української Гельсінської спілки з прав людини, наголошується, що модель амністії в Україні має містити такі елементи: чітко сформульовану мету і завдання, географічну і часову сфери застосування, чіткий перелік злочинів, які потрапляють під амністію, категорії осіб, на яких поширюється амністія, правові наслідки, а також умови надання та скасування амністії.

Крім того, експерти рекомендують визначити спеціалізований орган з контролю за дотриманнями умов амністії.

Також презентація членів Української Гельсінської спілки з прав людини містить рекомендації щодо впровадження в Україні люстрації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА