10:47 01.10.2020

Спецпредставник ОБСЄ в ТКГ: Недопустимо, щоб політичні міркування були передумовами для вирішення гуманітарних питань

3 хв читати
Спецпредставник ОБСЄ в ТКГ: Недопустимо, щоб політичні міркування були передумовами для вирішення гуманітарних питань

Спеціальний представник нинішнього голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі посол Гайді Грау після чергових зустрічей ТКГ та її робочих груп у форматі відеоконференцій заявила про відсутність позитивного ефекту на діяльність ТКГ режиму припинення вогню на Донбасі.

"Режим припинення вогню в зоні конфлікту на сході України загалом продовжує діяти. Це сприятливо позначається на умовах життя цивільного населення. Проте позитивного ефекту на діяльність ТКГ це ще не мало, крім того, багато часу сьогодні було витрачено на обговорення процедурних питань", - йдеться в повідомленні для преси Грау після чергової зустрічі ТКГ 30 вересня.

Вона зазначила, що робоча група з безпеки разом із загальною ситуацією в зоні конфлікту та наданням безпекових гарантій на місцях для проведення ремонтних робіт цивільної інфраструктури обговорювала дію "заходів з посилення режиму припинення вогню" і, зокрема, функціонування координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню. Обговорення цього питання триватиме на наступному засіданні.

"Робоча група з гуманітарних питань розглядала питання, пов'язані із взаємним звільненням і обміном пов'язаних з конфліктом осіб. Обговорення закінчилося безрезультатно. Недопустимо, щоб політичні міркування були передумовами для вирішення гуманітарних питань", - підкреслила Грау.

Що стосується підготовки до одночасного відкриття двох нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) у населених пунктах Золоте та Щастя Луганської області, учасники засідання підтвердили, що роботи тривають за планом і КПВВ буде відкрито, як передбачено, до 10 листопада 2020 року.

У центрі уваги економічної робочої групи були проблеми екології та питання водопостачання через лінію зіткнення в Донецькій і Луганській областях.

"Дискусії в політичній робочій групі щодо постанови Верховної Ради України №795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" перешкоджали консультаціям з питань порядку денного, зокрема особливостям порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО), амністії та модальностям місцевих виборів в ОРДЛО", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, близьке до переговорного процесу джерело агентства "Інтерфакс-Україна" повідомило, що делегація України в ТКГ підтримала позицію спеціального представника нинішнього голови ОБСЄ в Україні і ТКГ Гайді Грау, яка була вимушена призупинити засідання в середу з огляду на порушення російською стороною режиму конфіденційності.

"Як з'ясувалося під час засідання, російська сторона вела несанкціонований аудіо- і відеозапис роботи ТКГ, про що заявила під час засідання. Голова російської делегації, зокрема, заявив також про свій намір в односторонньому порядку публікувати аудіо- і відеозаписи переговорів", - зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, Грау запропонувала взяти паузу в роботі ТКГ і провести позачергове засідання, щоб домовитися про кодекс поведінки та інформаційної політики, єдиний для всіх учасників ТКГ.

Українська сторона підтримала таку позицію представника ОБСЄ, наголосивши, що ніхто не має права порушувати принципи діяльності ТКГ, одноосібно вчиняючи дії, які суперечать досягнутим домовленостям і міжнародній практиці переговорів, зокрема конфіденційних.

"При цьому українська делегація відкрита для спільного обговорення подальшого формату роботи ТКГ. Українська сторона наполягає на виключному мандаті та праві ОБСЄ модерувати переговорний процес. Українська сторона готова продовжувати роботу у форматі 24/7, але суворо дотримується позиції ОБСЄ щодо формату проведення переговорів в ТКГ", - зазначив співрозмовник агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА