17:42 01.10.2020

У справі нацгвардійця Марківа призначено додаткові експертизи - Аваков

3 хв читати
У справі нацгвардійця Марківа призначено додаткові експертизи - Аваков

За підсумками другого засідання Апеляційного суду в Мілані у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа було призначено додаткові експертизи, повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Адвокати з нашої сторони свої позиції заявили, призначена додаткова експертиза. Сторона обвинувачення намагається інтерпретувати непрямі слова Марківа з прослуховування у тюрмі. Ніби було сказано "вбили журналіста", а намагаються інтерпретувати ніби "я вбив", - заявив Аваков, повідомляє прес-служба МВС України.

Міністр уточнив, що українська сторона передала суду весь пакет експертиз.

"Ми провели експеримент у той же період, коли загинули Миронов і Роккеллі. Наполягаємо, що автомат не може стріляти на 1500 м і при цьому вбивати прицільно. І Роккеллі, і Миронов не були в прямій видимості. Хочемо, аби також долучили записи, які надав Рігалон, там видно і чути стрільбу, яка відбувалася за 200 м, а не зі сторони гори Карачун", - сказав Аваков.

"Крім того, ми знайшли записку у кишені Миронова, де він переписувався з прес-секретарем "ДНР" Хорошевою. Вони домовлялися з нею про зустріч із Гіркіним. Тому ми не виключаємо думку, що це була провокація - відправити іноземців під вогонь, а потім усю провину покласти на Україну", - додав міністр.

Аваков нагадав, що Україна неодноразово офіційно запрошувала італійську сторону приїхати на місце подій, проте ніхто жодного разу не приїхав.

"На мій погляд, це порушує право на захист, і рішення суду першої інстанції було винесено на емоціях", - зазначив міністр.

Крім того, Аваков повідомив, що в середу, 30 вересня, відбулася прес-конференція родичів загиблого Андрія Миронова. Вони не задоволені вироком Маркову і вважають його недійсним.

Наступне засідання апеляційного суду призначено на 15 та 23 жовтня.

Як повідомлялося, суд першої інстанції, суді міста Павії (Італія) в липні 2019 року засудив Марківа до 24 років позбавлення волі за ймовірну причетність до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, який загинув у травні 2014 року на Донбасі на початку російської агресії проти України. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

24 липня 2019 року президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, під час якої співрозмовники обговорили вирок Марківу.

Глава української держави запропонував правову допомогу Україні в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі.

24 вересня 2019 року під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з'ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої звинувачують Марківа.

29 вересня в Мілані відбулося перше засідання апеляційного суду у справі нацгвардійця Віталія Марківа.

Адвокати Марківа заявили клопотання про долучення до матеріалів справи важливих доказів, які свідчать про непричетність Віталія до загибелі італійського журналіста Роккеллі, повідомив заступник глави МВС Антон Геращенко.

Крім того, адвокати наполягають на виїзді італійських прокурорів на місце подій, до м. Слов'янська на гору Карачун, і проведенні там необхідних вимірювань та експертиз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

Сили оборони за добу ліквідували 910 окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА