19:42 03.10.2020

Глава ЄК і британський прем'єр визнали значні розбіжності в переговорному процесі щодо Brexit

2 хв читати
Глава ЄК і британський прем'єр визнали значні розбіжності в переговорному процесі щодо Brexit

Голова Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон погодились, що на переговорах з майбутніх відносин між сторонами, як і раніше, залишаються розбіжності.

"Вони ухвалили оцінку обох головних переговірників (з боку ЄС і Великої Британії - ІФ), згідно з якою останніми тижнями був досягнутий прогрес, але зберігаються значні розбіжності в поглядах, зокрема, але не тільки, в сферах рибальства, рівних умов гри (в партнерських відносинах - ІФ) і управління (угоди щодо Brexit - ІФ)", - йдеться в спільній заяві фон дер Ляєн і Джонсона після минулих між ними в суботу переговорів у режимі відеозв'язку.

У документі також наголошується, що сторони "погодилися з важливістю досягнення угоди, якщо взагалі це можливо, як міцної основи для стратегічних відносин між ЄС і Великої Британії в майбутньому".

"Вони доручили своїм головним учасникам переговорів інтенсивно працювати, щоб спробувати усунути ці розбіжності", - повідомляється в заяві.

Глава ЄК і британський прем'єр домовилися регулярно обговорювати ці питання.

Напередодні головний парламентер ЄС Мішель Барньє поширив комюніке за підсумками дев'ятого раунду переговорів сторін, що відбувся в Брюсселі. Зазначивши деякі зближення позицій і певну "позитивну еволюцію", він разом із тим наголосив про "наявність серйозних розбіжностей з питань, що мають велике значення для Європейського союзу".

Барньє перерахував пункти, що викликають найбільшу стурбованість з боку Євросоюзу.

Нове економічне партнерство, за його словами, має ґрунтуватися на чітких правилах гри. Ці правила повинні бути здійсненними і яким Ви довіряєте. Особливо це стосується питань державної допомоги, зобов'язань щодо збереження якості соціальних, податкових, екологічних і кліматичних норм.

Майбутні відносини на основі загальної угоди потребують ефективного керування, що спирається на міцні механізми реалізації зобов'язань, врегулювання суперечок і ефективні засоби правового захисту.

"Ця вимога, звичайно, більш гостро, через проект британського уряду, поставить під сумнів угоду про вихід (з ЄС - ІФ) і протокол з Ірландії та Північної Ірландії прийняття закону про внутрішній ринок", - зазначив координатор ЄС з переговорів з Великою Британією.

Особливе значення, вважає він, має наявність "стабільної, справедливої і сталої угоди про рибальство, що дозволяє Сполученому Королівству розвивати свою рибальську економіку, забезпечуючи при цьому стійкість ресурсів і захищаючи діяльність європейських рибалок".

Раніше повідомлялося, що 1 жовтня Європейська комісія оголосила про направлення листа Великій Британії з офіційним повідомленням про порушення зобов'язань за угодою про Brexit.

"Це перший етап процедури про порушення законодавства. Цей лист пропонує Сполученому Королівству повідомити нам свої зауваження протягом одного місяця", - заявила в минулий четвер голова ЄК Урсула фон дер Ляєн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА