21:56 03.10.2020

Єрмак: ТКГ - це консультаційний майданчик, прийняті там рішення і озвучені ідеї не несуть політичних зобов'язань для України

3 хв читати
Єрмак: ТКГ - це консультаційний майданчик, прийняті там рішення і озвучені ідеї не несуть політичних зобов'язань для України

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зазначає, що Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі є консультаційним майданчиком, а прийняті там рішення і озвучені ідеї не несуть прямих політичних зобов'язань для України.

"ТКГ - це консультаційний майданчик. Це не представництво держави, відповідно жодні рішення, які приймає ТКГ, не несуть політичних зобов'язань для держави Україна. Люди, які там працюють, роблять це на громадських засадах, не отримують зарплату, і фактично виробляють рішення, які потім імплементуються через органи, які можуть ці рішення вже юридично і політично приймати", - сказав він в ефірі телеканалу "Україна 24" в суботу.

Єрмак зазначив, що члени української делегації в ТКГ не отримують таких директив, які отримують делегації, які виїжджають на офіційні переговори, представляючи Україну. "Це позиція, яка перед черговим засіданням ТКГ і її підгруп, обговорюється складом ТКГ. У разі необхідності вони звертаються за консультаціями в МЗС, СБУ, в Офіс президента. Але ключовою людиною, яка сьогодні формує позицію української делегації, є Леонід Кравчук, і його заступник Олексій Резніков", - пояснив він.

За його словами, не варто переоцінювати висловлювання і якісь проміжні ідеї, які виникають у рамках консультацій в ТКГ.

Коментуючи відсторонення першого прем'єр-міністра України Вітольда Фокіна від роботи в ТКГ, Єрмак зазначив, що слова і заяви Фокіна носили вже публічний характер і не збігалися з офіційною позицією української делегації. Саме тому президентом України Володимиром Зеленським було прийнято таке рішення.

"Кожна людина має право на власну позицію, але якщо ця позиція стає публічною, особливо в такій чутливій і делікатній темі, безумовно, цьому повинні були дати оцінку, і вона була надана. Я вважаю, що Вітольд Павлович абсолютно адекватно оцінив цю ситуацію. Як політик з великим досвідом, він розуміє, що його позиція, особливо яка стала публічною, якщо вона йде врозріз з позицією делегації, навіть якщо це було прикрашено ЗМІ, то це, безумовно, проблема. І думаю, що він досить адекватно поставився до даної ситуації", - зазначив керівник ОП.

Єрмак також повідомив, що при первинному спілкуванні з Фокіним подібні заяви від нього не звучали, інакше це питання було б порушено раніше і Фокін не був би введений до складу ТКГ.

Керівник ОП зазначив, що рішення про запрошення Фокіна в ТКГ було "колективним", і приймалося з урахуванням того, що Фокін народився на Донбасі, пройшов досить тривалий шлях, починаючи від шахтаря, має досить великий управлінський і політичний досвід.

Єрмак також підтвердив, що за весь час роботи в ТКГ Фокін жодного разу не зустрічався з президентом Зеленським. "Ви знаєте, в ТКГ працює велика кількість людей. Безумовно, в силу своєї зайнятості у президента не завжди є можливість поспілкуватися з усіма, хто хотів би поспілкуватися з президентом і особисто від нього почути його позицію. Але постійно відбуваються консультації з Леонідом Кравчуком, з паном Резніковим, зі мною, безумовно. Як ви знаєте, я не беру участі в ТКГ, але, звичайно, знаю, що там відбувається. Я - політичний радник, який працює в рамках нормандського формату", - розповів він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА