07:35 06.10.2020

У Гаазі відкривається 95-а сесія Виконавчої ради ОЗХЗ

3 хв читати
У Гаазі відкривається 95-а сесія Виконавчої ради ОЗХЗ

Інцидент з російським опозиціонером Олексієм Навальним буде фігурувати на що 95-й сесії Виконавчої ради Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), що відкривається в Гаазі.

Представники ЄС, США, низки європейських країн, у заявах, приурочених до майбутньої сесії, обвинуватили Росію в застосуванні щодо опозиціонера бойової отруйної речовини з розряду "Новачок" і закликали організацію залучити РФ до відповіді.

"ЄС рішуче засуджує спробу вбивства Олексія Навального, який був отруєний на території РФ бойовою нервово-паралітичною речовиною групи "Новачок", що було підтверджено трьома незалежними спеціалізованими лабораторіями Німеччини, Франції та Швеції", - йдеться в заяві на сесії від імені Євросоюзу постпреда Німеччини Гудруна Лінгнера.

"ЄС закликає до рішучої спільної міжнародної відповіді і залишає за собою право на прийняття відповідних дій", - наголошується в документі.

"Виконавча рада не повинна мовчати. Ми не повинні дозволити, щоб порушення Конвенції про заборону хімічної зброї залишалися без відповіді", - заявив постпред США при ОЗХЗ Джозеф Менсоу.

"Ми знаємо, що Росія розробляла "Новачок" у 1980-ті для застосування проти країн НАТО. Хоча Росія стверджувала, що знищила заявлені запаси хімічної зброї, застосування нервово-паралітичної речовини "Новачок" в Солсбері в 2018 році показало, що Росія насправді не виконала свої зобов'язання з Конвенції про заборону хімічної зброї та все ще зберігає програму хімічної зброї", - сказав американський посол.

"Ми закликаємо Росію пояснити країнам-учасницям Конвенції про заборону хімічної зброї, яким чином нервово-паралітичну речовину було застосовано на її території", - зазначив Менсоу.

"Росія повинна провести ретельне розслідування обставин застосування хімзброї на її території. Росія повинна представити свої висновки ОЗХЗ та Виконавчій раді організації", - заявила застпостпреда Великої Британії при ОЗХЗ Нікола Стюарт.

"Технічний секретаріат ясно дав зрозуміти, що готовий надати в цьому будь-яку технічну допомогу. Росія повинна прийняти цю пропозицію", - зазначила вона.

"В ім'я колективної безпеки я знову кажу тут Росії, що необхідно пролити світло на спробу вбивства політичного опозиціонера за допомогою нервово-політичної речовини "Новачок". Це необхідно зробити швидко і без недоліків", - заявив постпред Франції Луї Вассі.

"Злочин проти Олексія Навального, вчинений 20 серпня на території РФ, викликає глибоку заклопотаність і вписується контекст відновлення застосування хімзброї, що викликає стурбованість", - сказав посол.

За його словами, "відповідальні за це діяння повинні бути виявлені і притягнуті до суду".

Навальному стало погано 20 серпня в польоті з Томська в Москву. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер був госпіталізований в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію Бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлені сліди отрути з групи "Новачок".

7 вересня в клініці Charite повідомили, що Навального вивели зі штучної коми і його стан покращився.

9 вересня німецькі ЗМІ з посиланням на німецьке міністерство оборони повідомили, що Берлін передав до ОЗХЗ результати дослідження Навального і не бачить необхідності направляти їх безпосередньо Росії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА