10:53 06.10.2020

Перший заступник голови НБУ Рожкова вважає винесення їй Радою догани і недовіри за спілкування зі ЗМІ тривожним сигналом для незалежності Нацбанку

3 хв читати
Перший заступник голови НБУ Рожкова вважає винесення їй Радою догани і недовіри за спілкування зі ЗМІ тривожним сигналом для незалежності Нацбанку

Перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова вважає винесення їй недовіри за спілкування зі ЗМІ тривожним сигналом для незалежності центробанку.

"Чим саме ми з... Сологубом могли засмутити Раду НБУ, за що отримали догану і недовіру... Це наші з Дмитром комунікації. Однак не впевнена, це причина чи скоріше привід", - написала вона у Facebook у вівторок.

"Вважаю, що це перемога минулого над майбутнім. Тривожний сигнал для незалежності НБУ, та й взагалі здорового глузду", - додала Рожкова.

Вона також зазначила, що рішення про винесення догани й висловлення недовіри ухвалювали "за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін".

"Залишимо юристам оцінку правових наслідків і наявність у Ради НБУ повноважень для ухвалення таких рішень. З огляду на позицію окремих членів Ради НБУ в соцмережах, це про "високі стандарти корпоративного управління", - резюмувала Рожкова.

Вона також навела висловлювання члена Ради НБУ Віталія Шапрана в понеділок уночі у Facebook: "У лихі дев'яності. Деяких членів правління просто зустріли б у під'їзді власного будинку (згадайте історію пана Гетьмана (другий голова НБУ - ІФ)", зазначивши, що вони можуть бути неоднозначно трактовані".

"З огляду на кількість погроз, які я отримую, слова цього захисника кодексу етики працівника НБУ можуть бути трактовані неоднозначно", - уточнила перший заступник голови НБУ.

"Прозорість є однією з п'яти цінностей НБУ. Саме за це ми отримали престижну нагороду у 2019 році. Тому виглядає дико отримати догану за професійні та неупереджені комунікації, навіть якщо інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" і коментар KyivPost не сподобалися багатьом у владних кабінетах", - написав Дмитро Сологуб у себе у Twitter.

Він також додав, що для нього догана це нове явище за 20 років професійної діяльності.

Як повідомлялося, 2 жовтня Рада НБУ вирішила винести догану й висловити недовіру Рожковій і Сологубу.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело, голова НБУ Кирило Шевченко, який за посадою також входить до Ради, голосував "за" ухвалення відповідних рішень.

В офіційному релізі зазначалося, що підставою для ухвалення таких рішень стало порушення розпорядчих актів НБУ, вимог КЗпП України, Кодексу етики працівника НБУ і правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ.

Водночас джерело уточнювало, що підставою для відповідних рішень стала публікація в Kyiv Post і фраза Дмитра Сологуба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна": "Нацбанк фактично повернувся у ситуацію 2015 року, в якій він вже був, коли кредит довіри від МВФ потрібно здобувати практично "з нуля".

Як повідомлялося, 1 липня 2020 року глава НБУ Яків Смолій подав у відставку через політичний тиск. Замість нього 16 червня Верховна Рада призначила екс-голову державного Укргазбанку Кирила Шевченка.

На позачергових засіданнях 22 липня, 3 і 26 серпня відповідно Рада НБУ припинила повноваження заступників глави центробанку Олега Чурія (у зв'язку із закінченням терміну повноважень), Сергія Холода та Романа Борисенка (обоє подали заяви про звільнення за власним бажанням).

Замість них призначили екс-заступника міністра фінансів Юрія Гелетія, екс-директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олексія Шабана та екс-керівника напряму з юридичної координації діяльності головного офісу ПриватБанку Ярослава Матузку, кандидатури яких подав новий глава НБУ Шевченко.

З команди Смолія в складі правління Нацбанку наразі залишилися тільки Сологуб і Рожкова.

Як повідомлялося, раніше голова Ради НБУ Богдан Данилишин радив Шевченку визначитися з "членами правління колишніх глав НБУ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА