10:46 07.10.2020

Офіс генпрокурора та СБУ припинили діяльність конвертцентру, що завдав мільярдних збитків державі

2 хв читати
Офіс генпрокурора та СБУ припинили діяльність конвертцентру, що завдав мільярдних збитків державі

Під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України припинили діяльність масштабного конвертаційного центру з обігом понад 15 млрд грн.

"До функціонування конвертцентру були залучені працівники банківських установ та податкових органів, нотаріуси, а також фізичні особи, від імені яких створено юридичні особи з ознаками фіктивності", - повідомляє в середу вранці прес-служба Офісу генпрокурора.

За даними слідства, у 2019-2020 роках службові особи Державної фіскальної служби, а в подальшому - Державної податкової служби, спільно з учасниками транзитно-конвертаційних груп, створили протиправний механізм незаконного формування сум податкового кредиту з ПДВ суб'єктам господарської діяльності реального сектору. Зокрема, вони несанкціоновано втручалися в роботу електронного програмного продукту, що призвело до спотворення процесу обробки інформації та спричинило безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ в особливо великих розмірах.

"Фігуранти провадження використовували понад 500 суб'єктів господарської діяльності", - зазначають в Офісі генпрокурора.

Під час розслідування також задокументовано факти причетності колишнього керівництва Державної податкової служби України до вчинення зазначених злочинів, що давало можливість ухилятися від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом використання вразливості інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС, зокрема шляхом втручання в роботу системи автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику (СМКОР).

"У результаті такої діяльності державі завдано мільярдних збитків", - наголошують у відомстві.

У рамках розслідування кримінального провадження проведено обшуки за місцями проживання причетних осіб, в офісах, банківських установах, під час яких виявлено понад 600 відтисків печаток юридичних осіб з ознаками фіктивності, офшорних компаній, нотаріусів, факсиміле, а також інші матеріали та знаряддя вчинення злочинів.

Попередньо дії фігурантів кримінального провадження кваліфіковані за фактами зловживання владою або службовим становищем; ухилення від сплати податків; легалізації майна, одержаного злочинним шляхом; несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, а також фінансування тероризму (ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 361 і ч. 3 ст. 258-5 КК України).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА