15:34 07.10.2020

ФРН обговорюватиме в ЄС наслідки отруєння Навального і вимагатиме покарання за застосування хімічної зброї

2 хв читати

ФРН обговорюватиме в ЄС наслідки отруєння Навального й озвучуватиме позицію, згідно з якою застосування хімзброї - це порушення, яке має бути покарано, заявив офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт.

"Це тема, яка стосується всіх європейських партнерів. Ми обговорюватимемо її з усіма. Ми озвучуватимемо саме цю позицію, згідно з якою будь-яке застосування хімзброї - це серйозне порушення, яке не може залишатися без наслідків", - сказав Зайберт журналістам у Берліні в середу.

Уряд Німеччини наполягає на тому, що отрута, якою отруїли російського опозиціонера Олексія Навального, входить до групи отруйних речовин "Новачок", хоча вона і невідома Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

"Вирішальне поняття – група "Новачок". Формулювання ОЗХЗ дуже технічне, але воно засноване на вже внесених до списку заборонених речовин субстанціях, ідеться про структурну схожість", - сказав раніше в середу офіційний представник МЗС Німеччини Крістофер Бургер.

Навальному стало зле 20 серпня у польоті з Томська до Москви. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонера госпіталізували в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлено сліди отрути з групи "Новачок".

7 вересня в клініці Charite повідомили, що Навального вивели зі штучної коми і його стан покращився.

9 вересня німецькі ЗМІ з посиланням на німецьке міністерство оборони повідомили, що Берлін передав до ОЗХЗ результати дослідження Навального і не бачить необхідності скеровувати їх безпосередньо Росії.

Напередодні ОЗХЗ повідомила, що Навального отруїли різновидом нервовопаралітичної речовини "Новачок", яка не значиться в списках додатку про хімічні речовини до Конвенції про заборону хімічної зброї. Німеччина запропонувала ОЗХЗ передати ці висновки всім країнам-учасницям Конвенції про заборону хімічної зброї, повідомили в міжнародній організації.

Російська влада відкидає звинувачення у причетності до інциденту з Навальним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА