18:42 07.10.2020

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами катувань цивільного населення в окупованих районах Луганської області

2 хв читати

Луганська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами жорстокого поводження з цивільним населенням і тортур з боку окупаційної адміністрації у Луганській області.

"Грубі порушення норм міжнародного гуманітарного права у сфері захисту прав людини встановили прокурори управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, за результатами опрацювання доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини "Щодо ситуації з правами людини в Україні", - повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

Згідно з наявними матеріалами, представники "міністерства державної безпеки" та "міністерства внутрішніх справ" так званої "ЛНР", що контролюються окупаційною адміністрацією РФ, незаконно затримують громадян та, утримуючи у підвалах, змушують зізнаватися у "шпигунстві" на користь України й "співпраці" зі Службою безпеки України.

"Цивільне населення піддають тортурам та катуванню, застосовують фізичну силу та сексуальне насильство, використовують електричний струм та методи удушення газом. Затриманих позбавляють їжі та доступу до туалету. Для залякування людей учасники воєнізованих формувань погрожують фізичною розправою", - зазначено у повідомленні.

Ці дії прямо заборонені ст. 147 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни та нормами міжнародного гуманітарного права щодо заборони насильства над цивільними особами.

На сьогодні встановлені жителі міста Луганська та області, які постраждали від протиправних дій представників окупаційної адміністрації РФ. За фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Провадження досудового розслідування в кримінальному провадженні доручено слідчим 3 управління ГУ Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Максимальне покарання за зазначений кримінальний злочин - 12 років позбавлення волі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА