11:12 08.10.2020

"Євросолідарність" очікує від НАБУ розслідування зловживань із коштами коронавірусного фонду

2 хв читати
"Євросолідарність" очікує від НАБУ розслідування зловживань із коштами коронавірусного фонду

Народні депутати з фракції "Європейська солідарність" вимагають від Національного антикорупційного бюро провести розслідування незаконних витрат державних коштів фонду боротьби з коронавірусом і планують звернутися до адміністративного суду щодо законності дій чинного уряду щодо перерозподілу цих коштів, повідомляється на сайті політсили в четвер.

"Ми ще навесні створили спеціальний фонд для боротьби з Covid-19. І коли парламент створював цей фонд, це було зроблено спеціальним законом. Фонд налічував майже 66 млрд грн. І відповідно до цього закону всі ці гроші мають дуже чітко піти на заходи із запобігання виникненню, поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемії Covid-19", - сказала народний депутат Вікторія Сюмар у коментарі журналістам перед подачею депутатського звернення до НАБУ.

Вона зазначила, що в законі дуже чітко прописано, на що можуть бути спрямовані ці гроші: це, зокрема, додаткові доплати до зарплати медпрацівникам, надання грошової допомоги громадянам похилого віку, особливо якщо їхньому здоров'ю нашкодила хвороба, надання одноразової допомоги сім'ям медпрацівників, які померли від Covid-19. Кошти фонду також передбачалися на транспорт Пенсійному фонду, кредити для постраждалих унаслідок епідемії підприємств.

Водночас, за словами парламентарія, Кабмін своєю постановою перерозподілив 35 із 66 млрд грн фонду Міністерству інфраструктури України, чим перевищив свої повноваження. "Міністерство інфраструктури точно не входить до переліку тих структур, які можуть протистояти епідемії Covid-19. І те, що ці гроші саме через акт Кабінету Міністрів пішли на дороги, про що в законі і згадки немає, це жодним чином не пов'язано з протидією епідемії - ми вважаємо, що в цьому є дуже серйозні корупційні підстави. На дорогах легше красти і закопати ці гроші в асфальт", - сказала Сюмар.

За її словами, в Україні епідемія Covid-19 на сьогодні вийшла з-під контролю влади.

"Наразі цих коштів критично не вистачає для розгортання лікарень третьої хвилі, закупівлі кисневих концентраторів. Зрештою для того, щоб мотивувати медичних працівників працювати в цих лікарнях третьої хвилі", - зазначила Сюмар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА