22:55 08.10.2020

Єрмак: ТКГ сьогодні опікується звільненням з ОРДЛО тільки тих людей, хто воював за Україну, або ув’язнених за проукраїнську позицію, іншими категоріями - Офіс омбудсмена

2 хв читати
Єрмак: ТКГ сьогодні опікується звільненням з ОРДЛО тільки тих людей, хто воював за Україну, або ув’язнених за проукраїнську позицію, іншими категоріями - Офіс омбудсмена

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак наголошує, що представники України в Тристоронній контактній групі сьогодні опікується питаннями звільнення з непідконтрольних районів Донбасу тільки тих людей, хто воював за Україну, або ув’язнених за проукраїнську позицію, а іншими категоріями займається Офіс омбудсмена.

"Коли ми почали працювати над звільненням наших полонених, то ви знаєте, що першим кроком було звільнення наших моряків, політичних в'язнів, які були у всіх на вустах. Потім була така ситуація, що списки, які формувалися, були не тільки з боку Служби безпеки України, не тільки з інформації, яку ми отримували від сімей. Також були люди, які потрапляли в ці списки з боку і Офісу омбудсмена, тощо ", - сказав він в ході дискусії в Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House (Велика Британія ) в четвер.

Єрмак погодився, що дійсно під час другого і третього обміну при президенті Зеленському були "одна-дві людини, які перебували на тій території за вчинення злочинів, не пов'язаних саме з війною".

"Але коли ми вперше отримали цей сигнал, то сьогодні два цих треки розділені. Все, що відбувається в Мінській групі (ТКГ - ІФ), сьогодні стосується тільки наших військових, тільки людей, які перебувають на непідконтрольній території в результаті своєї проукраїнської позиції, або це люди, які воювали за Україну", - пояснив він.

Єрмак зазначив, що всіма людьми, які не потрапляють до цієї категорії, опікується Офіс омбудсмена, і ТКГ до цього не має жодного стосунку.

Керівник ОП знову зазначив, що для просування в питаннях звільнення необхідний доступ представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць утримування на території ОРДЛО.

За його словами, кілька місяців тому українською стороною були передані списки на взаємне звільнення - "близько 100 людей". "І чекаємо підтвердження. Навіть поставлено завдання людям, які працюють у гуманітарній підгрупі ТКГ, що якщо вони сьогодні можуть узгодити двох, п'ятьох, десятьох осіб, то ми готові зробити все з нашого боку, щоб їх повернути", - заявив Єрмак.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА