07:15 09.10.2020

У МЗС прокоментували доповідь Генсека ООН про репресії РФ в Криму

2 хв читати
У МЗС прокоментували доповідь Генсека ООН про репресії РФ в Криму

Міністерство закордонних справ (МЗС) України взяло до уваги третю доповідь Генерального секретаря ООН "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна", яку було підготовлено на виконання однойменної резолюції Генасамблеї ООН 74/168 та оприлюднено 8 жовтня, повідомила прес-служба МЗС.

"Ключовим елементом доповіді є заклик Генерального секретаря ООН в Російській Федерації як держави-окупанта припинити грубі порушення прав людини і дотримуватися всіх своїх зобов'язань відповідно до міжнародного гуманітарного права і прав людини", - йдеться в повідомленні.

Як пояснили в дипломатичному відомстві, перш за все, йдеться про припинення тортур, незаконних арештів, довільних затримань, насильницьких зникнень, забезпечення свободи вираження, мирних зібрань, скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу. "На тлі нападів проти Православної Церкви України в Криму важливим також є заклик Генерального секретаря ООН забезпечити свободу віросповідання і релігії без будь-якої дискримінації або введення штучних регуляторних бар'єрів", - наголосили в прес-службі.

У МЗС також зазначили, що Росія продовжує грубо порушувати міжнародне право, використовуючи під приводом "боротьби з екстремізмом і тероризмом" військові суди на території РФ для незаконного засудження громадян України. Зокрема, фіксуються випадки переміщення незаконно затриманих громадян України з тимчасово окупованого півострова на територію Росії без належного інформування рідних про їх місцеперебування і порушення права на консульський доступ як наслідок примусової зміни громадянства.

"У контексті політики, яка цілеспрямовано здійснюється російською окупаційною владою для зміни демографічного складу Кримського півострова, доповідь документує знищення приватних будівель кримських татар як приклад примусового виселення. Особлива увага залучається до зростання кількості внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованого Криму", - повідомили в міністерстві.

Крім того, в дипвідомстві констатували, що всупереч вимогам резолюції ГА ООН 74/168 та численним закликам міжнародного співтовариства, Російська Федерація знову проігнорувала мандат ГА ООН і не надала доступ для Моніторингової місії ООН з прав людини з тимчасово окупованого Кримського півострова.

"Закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на триваючі порушення державою-окупантом норм міжнародного права на окупованих територіях України, зокрема шляхом посилення політико-дипломатичного і санкційного тиску", - резюмували в МЗС.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА