07:36 09.10.2020

Єрмак зазначає, що нова угода з Великою Британією є більш амбітною, ніж підписані раніше Україною угоди про вільну торгівлю

2 хв читати
Єрмак зазначає, що нова угода з Великою Британією є більш амбітною, ніж підписані раніше Україною угоди про вільну торгівлю

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зазначає, що Угода про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство, підписана між Україною і Великою Британією, дуже амбітна, охоплює багато сфер і розширює політичне і економічне співробітництво між державами.

"По суті, підписання цього документа означає, що наші країни дійсно мають спільні цінності. Ми, українці, віддані демократії, повазі до прав людини та норм міжнародного права. Також ми разом поділяємо розуміння всіх глобальних загроз: які вони, звідки походять і як з ними боротися. Ми дуже чітко розуміємо й маємо прагнення бути партнерами у вирішенні глобальних викликів", - розповів він під час виступу в Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House (Велика Британія) в четвер, повідомляє прес-служба ОП.

За його словами, угода дає можливість синергії між технологіями і різними галузями економік двох країн, такими як сільське господарство і сфера послуг.

"Ця угода є набагато більш амбітною з точки зору взаємного доступу на ринок, аніж наявні угоди про вільну торгівлю, які до цього підписувала Україна. Крім того, Британія вже укладає угоди про безперешкодний доступ промислової продукції у відносинах з ЄС, ми називаємо це "промисловий безвіз". І Україна – не остання у списку країн, з якими така угода може бути укладена. Це дуже важливо", - зазначив Єрмак.

Керівник ОП наголосив, що підписана угода є абсолютно безпрограшною як для України, так і для Великої Британії, і сприятиме збільшенню обсягів двосторонньої торгівлі, які сьогодні складають приблизно 2 млрд фунтів стерлінгів.

"Ця угода теж допоможе Великій Британії вирішити можливі питання, пов'язані з перехідним періодом після Brexit. А для України вона дозволить диверсифікувати наші експортні ринки. Думаю, що вона також дасть можливості розкрити великі торговельні перспективи для обох країн", - вважає він.

Також йдеться про стимулювання інвестицій, захисту інтелектуальної власності та розширення політичного і економічного співробітництва.

Крім того, за словами Єрмака, угода допоможе розширити співпрацю між країнами в сфері торгівлі послугами.

"Тут Україна може запропонувати британським компаніям, які шукають технічну та ІТ-експертизу, дещо цінне. Угода, ми сподіваємось, об’єднає Лондон як фінансову столицю Європи та Україну як дуже швидкозростаючий ІТ-кластер у Європі", - зазначив він.

Керівник Офісу президента додав, що угода стала потужним кроком у відносинах двох держав, хоча Велика Британія є давнім партнером України і двосторонні відносини виходять за рамки цього документа.

Єрмак також акцентував увагу на військовому співробітництві, що надзвичайно важливо, з огляду на ситуацію в Україні. Він нагадав про недавні стратегічні спільні навчання, і висловив упевненість у подальшому посиленні співпраці між Україною і Великою Британією у військовій і військово-технічній сферах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА