08:20 09.10.2020

Тихановська обговорила з главою МЗС Австрії санкції проти білоруських чиновників і нові вибори

2 хв читати
Тихановська обговорила з главою МЗС Австрії санкції проти білоруських чиновників і нові вибори

Екс-кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська обговорила з міністром закордонних справ Австрії Олександром Шаленбергом санкції ЄС проти білоруських чиновників і майданчик для переговорів щодо нових виборів в республіці.

Вона "подякувала міністру за те, що Австрія підтримала списки санкцій білоруських чиновників, які працюють на режим", йдеться в телеграм-каналі Тихановської. "І зазначила, що в цьому списку повинен бути і Лукашенко, і інші люди, які займалися фальсифікаціями на виборах і розгонами мирних мітингів", - наголошується в повідомленні.

Крім того, Тихановська і Шаленберг обговорили, "чи може Австрія бути майданчиком для переговорів про нові вибори", "і дії на підтримку білоруського народу, які можуть бути виконані на рівні ЄС".

У Білорусі тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які відбулись 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Учасники акцій не визнають оголошені владою підсумки виборів, вважають їх сфальсифікованими.

18 серпня прихильники екс-кандидата в президенти Світлани Тихановської створили Координаційну раду з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів.

До президії ради увійшли нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич, міжнародний медіатор Лілія Власова, представник страйкому МТЗ Сергій Дилевський, юрист Максим Знак, довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, координатор штабу Віктора Бабарика Марія Колесникова, екс-директор Купалівського театру і екс-дипломат Павло Латушко.

Влада Білорусі вважають цей орган неконституційним. У зв'язку зі створенням ради порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу "Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь", яка передбачає позбавлення волі на строк до п'яти років.

Колесникова, Салей і Знак нині утримуються під вартою як обвинувачені за ч. 3 ст. 361 КК. Білоруські правозахисні організації визнали їх політв'язнями.

Сама Тихановська через кілька днів після виборів переїхала до Литви. У жовтні з нею зустрічалися президент Франції Емманюель Макрон і канцлер ФРН Ангела Меркель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА