14:56 09.10.2020

На сферу охорони здоров'я з Фонду для боротьби з COVID-19 виділено менше ніж 25% коштів - StateWatch

3 хв читати
На сферу охорони здоров'я з Фонду для боротьби з COVID-19 виділено менше ніж 25% коштів - StateWatch

На сферу охорони здоров'я з Фонду для боротьби з COVID-19 з часу його створення загалом розпорядникам було виділено лише 24,7% його коштів, підрахували аналітики неурядової організації StateWatch.

Як повідомив на презентації дослідження глава StateWatch Гліб Канєвський, звернення щодо виділення коштів із фонду, що надійшли до Кабінету Міністріву від різних розпорядників коштів на суму близько 23,652 млрд грн, не були задоволені або перебувають на розгляді.

У StateWatch підрахували: з 22 квітня до 15 вересня до Кабміну надійшло 37 звернень про виділення коштів із фонду, з яких задоволено 12.

Серед звернень, що залишаються не задоволеними, - запити Мінохорони здоров'я і облдержадміністрацій стосовно потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для боротьби з поширенням COVID-19. Зокрема, Кабмін не підтримав звернення Чернівецької ОДА про виділення 204 млн грн на закупівлю медобладнання, спецтранспорту та ремонт обласної лікарні; звернення Черкаської ОДА з проханням виділити 36,3 млн грн на закупівлю медобладнання; звернення Харківської ОДА про виділення 616 млн грн і Полтавської ОДА - на виділення 686,3 млн грн для боротьби з COVID-19; звернення Івано-Франківської ОДА про виділення 446,1 млн грн на доплату медикам та іншим працівникам, зайнятим у боротьбі з COVID-19, і на закупівлю медобладнання.

Крім того, Кабмін не підтримав звернення Мінохорони здоров'я з проханням виділити 363,4 млн грн для здійснення персоніфікованих виплат на безперервний професійний розвиток лікарів, організації стажування лікарів-інтернів на базах стажування, а також на вакцинацію від грипу осіб, котрі належать до групи ризику, - медичних працівників і працівників системи екстреної медицини.

Канєвський також повідомив, що, згідно з підрахунками StateWatch, Мінохорони здоров'я використало 61,8% коштів, виділених на забезпечення готовності й реагування його лабораторних підрозділів на спалахи COVID-19, а також лише 2% від суми, виділеної з фонду, на закупівлю засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).

В організації підрахували, що місячну потребу в ЗІЗ задоволено лише за медичними (хірургічними) масками (на 221,1%) і респіраторами класу захисту щонайменше FFP2 (FFP2, FFP3, N-95) (на 164%). Водночас потребу в нітрилових рукавичках і захисних окулярах задоволено лише на 0,66% і 14,7% відповідно, в костюмах біологічного захисту - на 6,3%, а ізоляційні одноразові халати взагалі не закуплено.

"Попри те, що під час закупівель ЗІЗ держпідприємству "Медичні закупівлі" (МЗУ) вдалося досягти істотної економії в ціні за одиницю закуповуваних товарів порівняно з цінами, за якими розраховувалася місячна потреба в ЗІЗ, закупівлі додаткових обсягів ЗІЗ не здійснювалися. Отже, з часу створення Фонду для боротьби з COVID-19 до сьогодні Кабмін не зміг забезпечити потребу медзакладів, що працюють із пацієнтами з коронавірусом або підозрою на нього", - констатував він.

Крім того, в StateWatch зазначили, що непрозорий і забюрократизований механізм розподілу коштів фонду не дає можливості ефективно реагувати на зростання захворюваності COVID-19 сьогодні.

"Ще під час створення фонду в нього було закладено проблеми, які проявили себе на кінець року повною мірою. Передусім, сам механізм розподілу коштів дуже складний і забюрократизований, потрібне узгодження багатьох міністерств, щоб перерозподілити кошти на певний напрям, при цьому потрібне узгодження парламентського бюджетного комітету", - сказав він.

Експерт відзначив наявність іншої процедури, якою активно користуються депутати, втручаючись у розподіл коштів із цього фонду.

"Як приклад можна згадати історію, коли окремим законом 50% фонду було перерозподілено на ремонт доріг. Багато органів влади просто почали просити кошти на будь-які потреби, тоді як є дуже серйозні проблеми з забезпеченням доплат медперсоналу", - сказав він.

Як повідомлялося, Фонд для боротьби з COVID-19 розміром 66 млрд грн створено у квітні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА