19:59 09.10.2020

Європейські компанії готуються до другої хвилі коронавірусу

2 хв читати
Європейські компанії готуються до другої хвилі коронавірусу

Керівникам компаній в Європі важко зберігати оптимізм на тлі другої хвилі пандемії коронавірусу в низці країн і супутнього посилення карантинних заходів, пише Financial Times.

Влада Франції, Іспанії та Німеччини останніми днями оголосила про введення нових обмежень на пересування і проведення зборів. Нові заходи також готують влада Італії та Великої Британії. За даними UBS, поточний рівень обмежень близький до того, що було в червні, коли в Євросоюзі діяв режим локдауну.

Європейські підприємці з тривогою стежать за ситуацією. Після падіння ВВП у країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) у другому кварталі на рекордні 9,8% багатьох надихнув річний підйом активності завдяки ослабленню урядових обмежень.

"Ми спостерігали поліпшення наших показників бізнесу влітку", - сказав глава дослідницького відділу Федерального об'єднання німецької промисловості (BDI) Карл Гютнер Дойч, якого цитує FT.

Зараз, однак, надії на те, що пожвавлення, яке намітилося влітку, набиратиме сили, поступаються місцем побоюванням, пов'язаним із тим, чого чекати взимку, зазначає видання. Спад ділової активності в сфері послуг єврозони у вересні став одним із останніх ознак загрози для економіки регіону.

З огляду на те, що темпи поширення COVID-19 варіюються в країнах, компанії в Європі сподіваються, що уряди стримають обіцянку уникнути повторного введення загальних локдаунів, які паралізували цілі галузі раніше цього року.

"Я сподіваюся, що уряди реагуватимуть більш розумним чином, якщо відбудеться посилення другої хвилі, - наводить FT слова генерального директора Saint-Gobain П'єра-Андре де Шаландара. - Ми не хочемо тієї ж ситуації, що була в квітні і травні. Ми не можемо собі цього дозволити".

Хоча фондові ринки Європи відступили від березневих мінімумів, інвестори проявляють обережність.

Ще до того, як відновилося зростання кількості випадків зараження коронавірусом, умови для європейського бізнесу змінилися, говорить Томас Шюсслер, співкерівник відділу європейських акцій DWS - підрозділу з управління активами Deutsche Bank AG. За його словами, компанії регіону набагато активніше скорочували дивіденди, ніж американські або азіатські підприємства, і взяли на себе ще більше боргів, щоб вижити.

"Міцною спадщиною COVID-19 стане величезний борговий тягар і необхідність якось з цим справлятися", - зазначає він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА