20:01 09.10.2020

Україна закликала всіх учасників Договору з відкритого неба посилити тиск на РФ для відновлення зони застосування Договору

2 хв читати
Україна закликала всіх учасників Договору з відкритого неба посилити тиск на РФ для відновлення зони застосування Договору

Україна заявила про необхідність відновлення зони застосування Договору з відкритого неба у межах всієї своєї суверенної території шляхом деокупації та повернення Росією під контроль уряду України тимчасово окупованих територій країни, виведення озброєнь і військовослужбовців РФ, а також закликала всіх учасників Договору посилити тиск на РФ для відновлення зони застосування Договору в межах міжнародно визнаних кордонів України та Грузії.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, про це українська сторона заявила в рамках четвертої Оглядової конференції Договору з відкритого неба, яка відбулася 7-9 жовтня у Відні за участю 34 держав-учасниць Договору.

Учасники Конференції підбили підсумки застосування Договору в 2015-20 рр., коли зона його застосування скоротилася на 57,5 тис. кв км окупованих РФ територій України та Грузії. Зокрема, площа тимчасово окупованих Росією українських територій Луганської та Донецької областей, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, вилучених із зони застосування Договору, становить 44 тис кв. км.

"В умовах протидії триваючій збройній агресії РФ Україна залишається відданою Договору про відкрите небо, участь у якому відповідає національним інтересам. Виконання спільних із державами-партнерами спостережних польотів, обмін даними про їхні результати, а також використання спеціалізованого українського літака Ан-30Б в інтересах спостережних місій НАТО є важливим напрямом практичної взаємодії і досягнення оперативної сумісності між збройними силами України та держав-членів", - йдеться у коментарі МЗС України у зв'язку з проведенням конференції.

При цьому, за даними МЗС, у 2015-2020 рр. Україна здійснила 50 спостережних польотів при активній квоті, прийняла 53 спостережні місії, включаючи надзвичайну місію США в складі багатонаціональної команди спостерігачів від США, Канади, Німеччини, Великої Британії, Франції та Румунії, яка проводилася з метою вивчення і деескалації ситуації, пов'язаної зі збройним нападом військово-морських і повітряних сил РФ на Корабельно-катерну групу ВМС України в Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА