19:52 10.10.2020

Відбулася телефонна розмова Світлани та Сергія Тихановських

2 хв читати
Відбулася телефонна розмова Світлани та Сергія Тихановських

Екс-кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська в суботу поговорила із затриманим чоловіком Сергієм Тіхановським.

"Щойно відбулася телефонна розмова Світлани та Сергія Тихановських", - йдеться в повідомленні, опублікованому в офіційному телеграм-каналі Тихановської в суботу.

Це перша розмова подружжя Тихановських за останні чотири місяці.

Тихановська брала участь у  президентських виборах після відмови ЦВК зареєструвати ініціативну групу її чоловіка. Він став главою її ініціативної групи, але в кінці травня був затриманий під час пікету зі збору підписів.

У СК Білорусі стверджували, що під час цього заходу "було організовано проведення незаконного громадського заходу, мітингу, під час якого вчинено групові дії, що грубо порушують громадський порядок і пов'язані з явною непокорою законним вимогам міліції".

У зв'язку із цим СК пред'явив Тихановському і ще низці осіб обвинувачення за ч.1 ст. 342 (організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок) Кримінального кодексу. Дії одного з них додатково кваліфіковані слідством за ст. 364 (насильство стосовно співробітників органів внутрішніх справ).

З санкції прокуратури до обвинувачених застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. В кінці вересня арешт продовжили ще на два місяці.

Білоруські правозахисники визнали Тихановського, а також його соратників, що проходять у одній кримінальній справі, політичними ув'язненими.

Згідно з офіційно оголошеними результатами виборів, Тихановська набрала понад 10% голосів виборців, посівши друге місце.

Тихановська не визнала підсумки виборів. 10 серпня вона приїхала до Центрвиборчкому подавати скаргу з вимогою перерахунку голосів і перестала виходити на зв'язок. 11 серпня стало відомо, що Тихановська перебуває в Литві. Як пояснила її довірена особа Ольга Ковалькова, Тихановську вивезла з країни білоруська влада, і у неї не було вибору.

Низка країн ЄС визнає Тихановську лідером опозиційних сил Білорусі. З нею зустрічалися, зокрема, президент Франції Емманюель Макрон і канцлер ФРН Ангела Меркель.

 

юв

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА