12:15 11.10.2020

Сторони конфлікту в Карабаху звинувачують один одного в порушенні домовленостей про перемир'я

2 хв читати
Сторони конфлікту в Карабаху звинувачують один одного в порушенні домовленостей про перемир'я

Міжнародне співтовариство має чинити тиск на військово-політичне керівництво Вірменії, що порушує всі принципи міжнародного права, заявляє МЗС Азербайджану.

"Попри домовленість щодо дотримання режиму припинення вогню, досягнуту міністрами закордонних справ Азербайджану та Вірменії в Москві 10 жовтня 2020 року о 12:00, збройні сили Вірменії продовжують грубо порушувати цю угоду. Ми рішуче засуджуємо ці агресивні дії Вірменії та закликаємо міжнародне співтовариство вжити рішучих заходів, щоб змусити Вірменію-окупанта дотримуватися міжнародного права й міжнародних зобов'язань", - наголошується в повідомленні.

МЗС стверджує, що відразу після встановлення гуманітарного режиму припинення вогню Агдамський і Тертерський райони Азербайджану зазнали артилерійського обстрілу ЗС Вірменії. Через декілька годин збройні сили Вірменії зробили спробу наступу в напрямку Гадрута і Джебраїла.

"Медичного працівника було серйозно поранено внаслідок обстрілу вірменськими збройними силами машини швидкої допомоги, яка збирала тіла вірменських солдатів у Суґовушані. У ніч на 11 жовтня місто Гянджа, друге за величиною місто Азербайджану, що розташовується далеко за лінією фронту, піддалося ракетному обстрілу збройних сил Вірменії. Унаслідок нападу сім мирних жителів загинули і 34 людини дістали поранень, зокрема діти", - наголошується в повідомленні.

Водночас у генпрокуратурі Азербайджану заявили про вісьмох загиблих.

"Навмисний обстріл Вірменією цивільних осіб, будинків, цивільних об'єктів та медичного персоналу... ще раз демонструє, що країна порушує основоположні норми міжнародного права, включаючи міжнародне гуманітарне право і Женевські конвенції, і явно порушує свої зобов'язання. Вся відповідальність за ситуацію в регіоні лежить на політичному та військовому керівництві Вірменії", - наголошує МЗС.

Водночас глава невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки Араїк Арутюнян заявив на прес-конференції в неділю, що режим припинення вогню в зоні карабаського конфлікту не дотримується повністю.

"Сьогодні з ранку обстановка порівняно спокійна. Вчора Азербайджан знову обстрілював наші міста. Нині обстрілів по містах немає, але відбуваються певні дії на фронті, стріляють переважно з артилерії. Не знаю, як розвиватиметься ситуація, але треба зафіксувати, що перемир'я не було", - сказав Арутюнян.

За його словами, поки що не розпочато також процесу обміну тілами загиблих і військовополоненими. "Доки йдуть військові дії, процесу з обміну тілами не розпочато", - зазначив Арутюнян.

Окрім того, за твердженням президента НКР, місто Гадрут на півдні Карабаху залишається під контролем збройних сил НКР, незважаючи на заяви азербайджанської сторони про його захоплення. "На першому етапі (диверсійній) групі вдалося увійти в місто, здійснити диверсійну операцію, але в результаті певних дій із нашого боку нині мер міста Гадрут перебуває в будівлі мерії. Це все, що я можу сказати", - зазначив глава НКР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА