09:39 15.10.2020

У Мілані відбудеться чергове засідання апеляційного суду у справі нацгвардійця Марківа

4 хв читати
У Мілані відбудеться чергове засідання апеляційного суду у справі нацгвардійця Марківа

У четвер, 15 жовтня, в Мілані (Італія) відбудеться чергове засідання апеляційного суду у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, під час якого адвокати представлять факти того, що в суді м. Павії, який бездоказово засудив бійця на 24 роки в'язниці, було використано некоректний переклад слів їхнього підзахисного, повідомляє прес-служба МВС України.

"Через абсолютно не вірне тлумачення слів Віталія присяжних суду міста Павія ввели в оману, кажучи що Віталій Марків під час прослуховування у камері слідчого ізолятору, нібито говорив про свою пряму причетність до загибелі італійського журналіста Андреа Рокеллі", - йдеться в повідомленні прес-служби МВС України, оприлюдненому в четвер уранці.

Навпаки, стверджують в українському міністерстві, детальний аналіз цієї розмови показує що Марків жодним чином не говорив про свою причетність до загибелі Рокеллі, а навпаки був щиро обурений спробою італійської юстиції "повісити" загибель італійського журналіста на нього тільки тому, що він був того дня 24 травня 2014 року на горі Карачун за два кілометри від місця загибелі.

"В той же час ми бачимо, як поступово змінюється громадська думка в Італії щодо жахливого і бездоказового обвинувачення українського воїна", - пишуть у МВС.

Так, заступник прокурора міста Генуя Енріко Дзука, проаналізувавши вирок суду Павії у своїй статті виданню Altreconomia.it, повністю розкритикував всі й без того слабкі аргументи сторони обвинувачення.

Зокрема, італійський прокурор зазначив, що вирок у 24 років позбавлення волі винесений присяжними в рідному місті загиблого в Слов'янську журналіста Рокеллі мають ознаки не справедливого суду, а "народного судилища".

"Часто не всім зрозуміло, що в кримінальному процесі слабким суб’єктом є обвинувачений, захищений від позову держави проти нього. Щит, який захищає його, полягає у принципі доказового завдання, що має довести провину обвинуваченого поза будь-яким розумним сумнівом. Емпатія до жертви не може взяти верх над цим щитом і стояти у центрі уваги судді. Тиск громадськості та прохання жертв про справедливість створюють напруження та вплив на незалежність судді, який проте має керуватися винятково законом, а не пошуком консенсусу. Дехто називає такі процеси "народними" - вада яких полягає в тому, що обвинувачений входить до зали суду уже як винуватий. Таке враження маємо коли читаємо вирок суду Павії у справі Марківа", - наводить МВС слова італійського прокурора.

В українському міністерстві також додають, що міжнародна організація "Репортери без кордонів" у своїй заяві у Twitter закликала до об'єктивного розгляду справи про загибель італійського журналіста Рокеллі з урахуванням фактів і доказів невинуватості Марківа, про які повідомляється в документальному фільмі, знятому групою італійських та українських журналістів - "Не в тому місті, не в той час".

"Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія України будуть продовжувати захист Віталія Марківа до його повного виправдання, та повернення в Україну", - наголосили в МВС.

Нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою в убивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

У 2014 році кримінальне провадження за фактом подій, за яких загинув Рокеллі, відкрила Служба безпеки України, розслідування було призупинено на час проведення бойових дій. У листопаді 2019 року справу було передано для розслідування в МВС України.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

Передбачалося, що Апеляційний суд округу Ломбардія розгляне апеляційну скаргу, подану захистом Марківа, навесні 2020 року, проте у зв'язку з пандемією коронавірусу засідання було відкладено на невизначений термін.

24 липня 2020 року в МВС України повідомили, що оскарження вироку у справі Марківа розпочнеться у вересні. "Засідання суду в другій інстанції відбуватимуться в апеляційному суді присяжних Мілана", - йдеться в повідомленні відомства на сторінці у Facebook.

Так, у клопотанні захист просить остаточно та беззастережно виправдати Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року в Донецькій області неподалік Слов'янська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА