07:36 16.10.2020

ЄС закликає Лондон діяти заради угоди, але готується до варіанту "без угоди"

2 хв читати
ЄС закликає Лондон діяти заради угоди, але готується до варіанту "без угоди"

Європейська рада висловила стурбованість, що на переговорах з Великою Британією про майбутні відносини сторін немає прогресу з ключових для досягнення угоди питань, незважаючи на швидке завершення перехідного періоду Brexit 31 грудня 2020 року.

"Європейська рада закликає головного перемовника союзу продовжувати перемовини найближчими тижнями, а Сполучене Королівство - вжити необхідних заходів для досягнення угоди", - йдеться у висновках, прийнятих у четвер главами 27 держав і урядів на саміті в Брюсселі.

У документі зазначається важливість досягнення домовленостей за умовами конкуренції, управління і рибальства.

У зв'язку з британським законопроектом про внутрішній ринок ЄС знову закликає Велику Британію до повного і своєчасного дотримання угоди про вихід з Євросоюзу і протоколів до нього.

У документі також міститься заклик до ЄС і його держав-членів активізувати підготовку для захисту своїх інтересів у разі, якщо Велика Британія вийде з єдиного ринку без угоди.

На прес-конференції після дебатів саміту на тему Brexit глава Євроради Шарль Мішель зазначив, що повне виконання угоди про вихід Великої Британії з Євросоюзу і протоколів до нього - це "питання міжнародної довіри до Сполученого Королівства".

"Паралельно ми будемо інтенсифікувати нашу роботу на всіх рівнях і готуватися до будь-якого результату, включно з відсутністю угоди", - повідомив Мішель.

Він повторив позицію Євроради, що угоду не може бути досягнуто за всяку ціну. Будь-яка домовленість про майбутні відносини з Великою Британією має відповідати переговорному мандату ЄС особливо, коли йдеться про такі ключові для союзу питання, як рівноправна конкуренція, управління або рибальство.

"Ми готові продовжувати переговори, і у нас була можливість висловити в украй спокійній формі європейську позицію. І в нинішній ситуації ми сподіваємося, що зможемо домогтися прогресу, щоб внести ясність, щойно це стане можливим", - пояснив Мішель, який підтвердив довіру європейських лідерів до роботи головного переговірника ЄС Мішеля Барньє.

У свою чергу Барньє, який брав участь у прес-конференції, заявив, що його переговорна команда рішуче налаштована дійти справедливої угоди з Великою Британією і буде інтенсивно працювати в найближчі тижні.

Наступного тижня, повідомив координатор ЄС, відбудеться черговий раунд переговорів, який відбудеться в Лондоні.

"У понеділок ми будемо в Лондоні весь тиждень, і, якщо знадобиться, то і на вихідні. А на наступному тижні (перемовини відбудуться) в Брюсселі", - сказав Барньє.

Він додав, що запропонував британським колегам інтенсивно попрацювати в той невеликий час, який залишається, щоб приблизно до кінця жовтня досягти угоди.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА