17:59 16.10.2020

ЄС закликає РФ продовжити переговори з Австралією та Нідерландами щодо МН17

3 хв читати
ЄС закликає РФ продовжити переговори з Австралією та Нідерландами щодо МН17

Лідери країн ЄС закликають Росію продовжувати тристоронні консультації з Австралією та Нідерландами щодо катастрофи на Донбасі Boeing, який виконував рейс МН17, йдеться у заяві за підсумками саміту глав держав та урядів країн ЄС.

"Єврорада закликає Росію продовжити тристоронні переговори між Австралією, Нідерландами та Росією щодо катастрофи (літака - ІФ) рейсу МН17", - йдеться у документі.

У ньому наголошується, що ЄС "підтримує всі зусилля, спрямовані на виявлення відповідальних" за катастрофу і на "відновлення справедливості".

Напередодні у МЗС РФ заявили, що Москва не бачить сенсу у продовженні консультацій із Австралією та Нідерландами щодо авіакатастрофи малазійського Boeing влітку 2014 року.

"Не чекаючи навіть на проміжні підсумки консультацій, а пройшло всього три раунди, Гаага обрала інший шлях, подавши міждержавну скаргу проти Росії до ЄСПЛ. Такі недружні дії Нідерландів позбавляють сенсу продовження тристоронніх консультацій і нашу участь у них", - йдеться в заяві МЗС.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю (на непідконтрольній Україні території) 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули.

Розслідування причин катастрофи провадить Міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та українець Леонід Харченко. Всі вони, як повідомлялося, до суду не з'явилися. Пулатов на сьогодні - єдиний фігурант справи, який відправив на слухання своїх адвокатів.

Тим часом офіційні представники РФ неодноразово відхиляли твердження про причетність Росії до катастрофи малазійського авіалайнера на сході України.

Нідерланди 10 липня цього року подали до ЄСПЛ позов проти Росії у зв'язку з катастрофою літака рейсу МН17 на Донбасі. ЄСПЛ повідомив, що позов зареєстрований 15 липня.

Відповідно до прес-релізу суду, Нідерланди стверджують, що російський уряд несе відповідальність за загибель людей у порушення ст. 2 (право на життя), 3 (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) і 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Європейської Конвенції про права людини.

ЄСПЛ має право розглядати й індивідуальні, й міждержавні скарги. Завдання суду - визначити, чи було порушено те чи інше право позивача, а якщо так, то присудити компенсацію.

На практиці розгляду в ЄСПЛ позови однієї держави проти іншої трапляються досить рідко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА