20:24 17.10.2020

Убивця викладача поблизу Парижа - народжений у Москві чеченець, йому було надано притулок

3 хв читати
Убивця викладача поблизу Парижа - народжений у Москві чеченець, йому було надано притулок

 

Судова влада Франції підтвердила, що вбивця викладача поблизу Парижа, молода людина – чеченець, що народився в Москві, повідомляє телеканал БФМ-ТВ з посиланням на заяву прокуратури.

"Це - чеченець із російським громадянством, йому було надано притулок. Проживав у місті Евре", - заявив прокурор Жан-Франсуа Рікар.

У повідомленні наголошується, що йому 18 років, народився 12 березня 2002. Слідчі називають нападника Абдулахом А.

Абдулах А. був відомий поліції за колишніми загально правовими фактами, хоча раніше французькі ЗМІ повідомляли про те, що він не був помічений у правопорушеннях. Разом із тим, за словами прокурора, підтверджується, що він не значився у спецслужб як ісламський радикал.

Вбивця викладача жив зі своєю сім'єю в нормандському місті Евре. За даними прокурора, він вважався біженцем, у нього був десятирічний вид на проживання, отриманий 4 березня нинішнього року.

Абдулах А. не навчався в коледжі в Конфлан-Сент-Онорині. Він стежив за кампанією в соціальних мережах, яка велася членами мусульманської спільноти проти викладача з Конфлан-Сент-Онорина. Терорист не приховував свого агресивного настрою щодо майбутньої жертви, ділився своїм настроєм з членами сім'ї і друзями.

Здійснені дотепер правоохоронцями дев'ять затримань з оточення терориста, про які повідомив прокурор, зокрема членів сім'ї, мають на меті з'ясувати, чи є ці люди його спільниками, або вони просто не реагували на його заяви або не розуміли їх.

З'ясовується також, хто доставив в п'ятницю злочинця на автомобілі з Евре до місця злочину. Є відомості, що Абдулах А. сам поширював в Twitter загрозу розправи над викладачем. При затриманні він кричав: "Аллах акбар".

"Пройдено (новий) етап, - наводить "Фігаро" слова неназваного високопоставленого французького чиновника. - Розв'язання ненависті в соціальних мережах і безвідповідальність деяких людей привели до цього жаху".

Газета також посилається на характеристику, яку джерело дав чеченській діаспорі у Франції: "Цікава спільнота, непрозора, згуртована і розділена одночасно, і парадоксальна ситуація при хорошій інтеграції (у французьке суспільство - ІФ) і багатьох тривожних сигналах".

Видання дає зрозуміти, що у політичної влади і поліції немає підстав розслаблятися щодо цієї громаді після кримінальних зіткнень за участю чеченців у червні 2020 року в Діжоні, і особливо після варварського вбивства викладача з Конфлан-Сент-Онорина.

Побувавши незабаром після злочину в п'ятницю ввечері в цьому місті президент Франції Емманюель Макрон заявив, що терористам не вдасться розколоти французів.

"У них не вийде. Обскурантизм і насильство, що йдуть разом із ними, не переможуть. Вони не внесуть розбрату між нами. Це те, чого вони домагаються, а ми повинні триматися всі разом", - сказав президент.

За його словами, в цей час громадяни Франції повинні утворити "єдиний блок, об'єднатися, незважаючи на відмінності, якими б вони не були". "Тому що ми, перш за все, громадяни, об'єднані однаковими історичними цінностями, однією долею. Ця єдність необхідна", - продовжив він.

"На нашого співвітчизника підло напали, він став жертвою типового ісламістського терористичного замаху", - зазначив Макрон.

На думку Макрона, терорист "убив учителя, тому що він хотів напасти на республіку з її цінностями". "Я хочу сьогодні сказати всім викладачам Франції, що ми з ними, що вся країна з ними, на їхньому боці сьогодні і завтра, щоб їх захистити, дозволити їм займатися своєю професією, найпрекраснішою, яка є: готувати вільних громадян", - заявив французький президент.

16 жовтня в Конфлан-Сент-Онорин був убитий учитель історії, який демонстрував учням карикатури на пророка Мухаммеда, наводячи їм приклади свободи вираження поглядів. Вбивця при затриманні був застрелений поліцейськими в сусідньому місті Еран. Розслідування злочину веде антитерористична прокуратура.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА