17:34 19.10.2020

ЄС упровадив систему взаємодії мобільних застосунків для відстежування ланцюжків зараження коронавірусом

2 хв читати
ЄС упровадив систему взаємодії мобільних застосунків для відстежування ланцюжків зараження коронавірусом

Система взаємодії мобільних застосунків для відстежування контактів і ланцюжків зараження коронавірусною інфекцією COVID-19 почала працювати в понеділок у Європейському Союзі.

"Держави-члени запустили свої застосунки для добровільного відстежування контактів і попередження, а (Європейська) Комісія їх підтримала, забезпечивши безпечну взаємодію застосунків", - оголосив комісар ЄС із єдиного ринку Тьєррі Бретон, повідомляючи про початок роботи загальноєвропейської системи Gateway ("Шлюз").

Жодні інші дані, крім довільних ключів, згенерованих застосунками, сервіс не оброблятиме, наголошує Єврокомісія у своєму комюніке. Інформація псевдонімізована, зашифрована, зберігається в мінімальному об'ємі й лише доти, доки це необхідно для відстежування інфекції. Сервіс не дозволяє ідентифікувати окремих осіб, відстежувати геолокацію або переміщення пристроїв.

Після пілотної фази з понеділка до сервісу підключилися перші національні застосунки: Corona-Warn-App у Німеччині, tracker COVID в Ірландії та Immuni в Італії. Їх завантажили загалом близько 30 мільйонів людей, що становить дві третини завантажень застосунків у ЄС.

"Вільне пересування є невід'ємною частиною Єдиного ринку, і Gateway сприяє йому, допомагаючи рятувати життя", - сказав Бретон.

Комісар ЄС із питань охорони здоров'я і безпечності харчових продуктів Стелла Кіріакідіс зазначила, що мобільні застосунки можуть ефективно доповнювати інші заходи, такі як масове тестування і відстежування контактів уручну. Особливо система Gateway корисна для тих, хто регулярно працює за кордоном - в іншій країні Союзу.

Більшість держав ЄС вирішили запустити застосунок для відстежування контактів і запобігання COVID-19. Загалом 20 застосунків, що базуються на децентралізованих системах, можуть взаємодіяти через європейський "Шлюз".

Другу групу застосунків буде підключено до сервісу наступного тижня після протокольних тестів, перевірок і випуску оновлень. Це чеська eRouska, данська Smitte stop, латвійська Apturi COVID та іспанська Radar Covid. Наступні підключення очікуються в листопаді. Користувачам треба буде встановити лише один застосунок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА