18:56 19.10.2020

Родичі пасажирів українського літака, збитого поблизу Тегерана, отримають однакові компенсації - заступник глави МЗС України

2 хв читати
Родичі пасажирів українського літака, збитого поблизу Тегерана, отримають однакові компенсації - заступник глави МЗС України

Розмір компенсацій, які отримають родичі всіх загиблих пасажирів і членів екіпажу збитого в січні в Ірані українського "Боїнга", рейс PS752, не залежатиме від громадянства загиблих і буде однаковим, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам усіх жертв незалежно від їхнього громадянства", - сказав Єнін під час зустрічі з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфі в Тегерані.

Як повідомляє прес-служба українського зовнішньополітичного відомства в понеділок, заступник глави МЗС також наголосив на необхідності неупередженого та об'єктивного розслідування обставин авіакатастрофи та закликав іранську сторону забезпечити доступ до всіх відповідних матеріалів. "Прогрес у переговорному процесі щодо українського літака сприятиме нормалізації співробітництва з Іраном в усіх сферах", - наголосив він.

Глава МЗС Ірану підтвердив підтримку територіальної цілісності України та непорушності її кордонів. Іранське джерело також запевнило, що жодна третя країна не впливатиме на політику Ірану стосовно України.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800, авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ".

Пізніше іранська сторона заявила про готовність провести в жовтні в Тегерані черговий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА