09:08 20.10.2020

США обвинуватили шістьох "хакерів із ГРУ" в деструктивних операціях у всьому світі, зокрема в Україні

3 хв читати
США обвинуватили шістьох "хакерів із ГРУ" в деструктивних операціях у всьому світі, зокрема в Україні

Росіяни, обвинувачені в понеділок судовою владою США в хакерських атаках у всьому світі, застосовували вкрай небезпечні програми, щоб спробувати дестабілізувати низку країн, заявили в американському Мін'юсті.

"Ці хакери з ГРУ і їх спільники проводили комп'ютерні атаки, щоб допомогти владі своєї країни підірвати можливості, помститися, дестабілізувати Україну, Грузію, Францію в період виборів (2017 року - ІФ). Також вони були націлені на те, щоб перешкодити зусиллям, спрямованим на покладання на РФ відповідальності за застосування за кордоном речовини "Новачок", - йдеться в заяві.

Також, за твердженням американської сторони, хакери почали проводити атаки на пов'язані з Олімпіадою 2018 року в Південній Кореї об'єкти після того, як росіянам через допінговий скандал заборонили на ній виступати під прапором своєї країни.

"Атаки проводились із використанням одних із найбільш небезпечних існуючих програм, таких як KillDisk і Industroyer: вони призвели до перебоїв електропостачання в Україні", - наголошує міністерство. Також воно нагадало про колосальний матеріальний збиток, завданий вірусом NotPetya.

Шестеро фігурантів справи обвинувачуються, зокрема, в хакерській діяльності, в крадіжці особистих даних, махінаціях.

У заяві зазначається, що, зокрема, з грудня 2015 року протягом року вони здійснювали атаки на енергосистеми України, Мінфін цієї країни із застосуванням шкідливих програм BlackEnergy, Industroyer і KillDisk.

Крім того, у період виборів у Франції в 2017 році вони намагалися зламувати і організовувати витоки інформації, націлені на партію президента Еммануеля Макрона, а також на місцеві органи влади цієї країни перед виборами.

У Грузії хакери здійснили кілька спроб вчинити атаки в 2018 році і в 2019 році, щоб скомпрометувати грузинські медіакомпанії і держпідприємства.

Також вони організовували кампанії з грудня 2017 року до лютого 2018 року, поширюючи шкідливі мобільні застосунки, ці атаки були зроблені проти зимових Олімпійських ігор в Пхенчхані і націлені проти спортсменів, офіційних осіб Південної Кореї, представників Міжнародного олімпійського комітету і простих громадян країни.

У квітні 2018 році хакери здійснили низку зусиль, спрямованих проти розслідування нападу на Сергія Скрипаля та його родину в британському Солсбері, яке проводили британська влада і представники Організації із заборони хімічної зброї.

У прес-релізі Мін'юсту США наголошується, що шкідливе ПЗ NotPetya, яке, імовірно, розробили і застосовували хакери з РФ, завдало шкоди комп'ютерам і критично важливій інфраструктурі в усьому світі, включно зі США. В результаті NotPetya призвело до колосальних фінансових втрат у постраждалих від нього компаній і організацій.

"Всі країни, перелічені в обвинувальному висновку, поділяють ідеали вільного суспільства, заснованого на національному суверенітеті, свободи, верховенства закону і вільних і чесних виборів. З цих причин у них є спільна загроза - Росія", - сказав федеральний прокурор західного округу Пенсильванії Скотт Бреді.

За інформацією американської сторони, всі шість фігурантів справи - співробітники російської розвідки. Звинувачення їм пред'явила судова влада Піттсбурга.

Мін'юст США пояснює, що фігуранти справи - Юрій Сергійович Андрієнко, Сергій Володимирович Детістов, Павло Володимирович Фролов, Анатолій Сергійович Ковальов, Артем Валерійович Очиченко і Петро Миколайович Пліскін.

Міністерство стверджує, що "всі вони - громадяни РФ, проживають на батьківщині, служать в підрозділі 74455 ГРУ". На думку американських слідчих, цей же підрозділ стоїть за спробами РФ вплинути на результати виборів 2016 року в США.

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив "Інтерфаксу", що обвинувачення в хакерських атаках, висунуті США на адресу шести росіян, котрі нібито є співробітниками російської розвідки, не підтверджені доказами.

"Нові обвинувачення в кібератаках з метою втручання - черговий крок з дискредитації Москви", - сказав Слуцький.

За його словами, "ще жодного разу подібні заяви не супроводжувалися вагомими доказами - це все з розряду highly likely".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА