16:53 20.10.2020

Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана - Єнін

3 хв читати
Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана - Єнін

Україна завершила з іранською стороною другий раунд переговорів стосовно збитого літака "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752 поблизу Тегерана в січні поточного року, продовження переговорів заплановане на кінець листопада – початок грудня, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Щойно ми завершили переговори з іранською стороною щодо обставин катастрофи Boeing на початку цього року. Це були два надзвичайно тяжких і виснажливих дні, водночас ми провели їх у досить конструктивній атмосфері. Ми отримали від іранської сторони низку відповідей на ті питання, які ставилися перед ними раніше, і це наближає нас до істини", - заявив Єнін у відеозверненні, опублікованому на сторінці МЗС України у Facebook.

Він також зазначив, що Україна очікує розвитку кримінального переслідування і притягнення до відповідальності винних у трагедії.

"Ми вітаємо наміри іранської сторони якомога швидше завершити технічне розслідування відповідно до міжнародних стандартів. Крім того, ми очікуємо розвитку кримінального переслідування і притягнення винних до відповідальності", - сказав Єнін.

Крім того, в МЗС повідомили, що продовження переговорів може відбутися вже наприкінці листопада – на початку грудня 2020 року.

"Ми отримали запевнення від Ірану щодо наявності політичної волі якнайшвидше відновити істину і справедливість в цьому питанні. І це саме те, чого очікує не лише Україна, а й інші потерпілі внаслідок цієї катастрофи держави, а найголовніше - їхні родичі. Ми продовжимо наші переговори наприкінці листопада - на початку грудня цього року", - наголосив Єнін.

Як повідомлялося, 19 жовтня Єнін заявив, що розмір компенсацій, які отримають родичі всіх загиблих пасажирів і членів екіпажу збитого в січні в Ірані українського Boeing, не залежатиме від громадянства загиблих і буде однаковим.

"Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам усіх жертв незалежно від їхнього громадянства", - сказав Єнін під час зустрічі з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфі в Тегерані.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ".

Пізніше іранська сторона заявила про готовність провести в жовтні в Тегерані черговий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА