17:08 20.10.2020

Нардеп Третьякова: "УТОГ та УТОС мали привілеї у фінансування, але вони мають бути готові далі конкурувати на конкурсних засадах"

3 хв читати

Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат Галина Третьякова (фракція «Слуга народу») вважає, що систему фінансування організацій осіб з інвалідністю, яка дісталась в спадок від СРСР необхідно негайно реформувати.

"У нас є організації, які займаються діяльністю спрямованою на допомогу людям з інвалідністю ще з часів радянського союзу: це УТОГ ( Українське товариство глухих - ІФ) та УТОС ( Українське товариство сліпих - ІФ). Вони мали привілеї у державному фінансуванні до 2019 року і сума таких дотацій фіксувалась у держбюджеті. Загалом таких організацій, яким гроші надавалися без конкурсу було чотири. Мінсоцполітики доручили опрацювати питання про те, яким чином мають розподілятися кошти на громадські організації. Я була ініціаторкою того, щоб прибрати з держбюджету конкретні громадські обєднання і перекласти відповідальність щодо розподілу таких коштів на Кабмін. Мінсоцполітики, в свою чергу мало визначати – як вирішувати цю потребу на конкурсних засадах. Це було ще минулого року, проте в цьому році, і я про це точно знаю, що ці організації потужно лобіюють повернення до тієї системи фінансування, яка існувала раніше", - розповіла Третьякова.

Водночас, зазначила нардепа, до комітету ВРУ, який вона очолює звернулись близько 17 громадських організацій інвалідів, щоб «розбити цю монополію чотирьох» та створити умови, щоб усі конкурували за держфінансування на рівних умовах.

"Вони вимагали, щоб саме на конкурентних засадах претендували на державне фінансування й ті, хто мав привілеї (УТОГ та УТОС - ІФ). Я розділяю такий підхід і вважаю. Також я вважаю, що суми на фінансування ГО треба збільшувати. І правозахисні організації, і ті, що створюють хаби для людей з інвалідністю, надаючи їм змогу спілкуватися, і ті організації, що надають соціальні послуги, тощо. Усі ці організацій є інфраструктурою, яка впроваджує соціальну політику і робить інклюзію осіб з інвалідністю у громадський простір можливою. Саме тому я подала пропозицію до бюджетного кодексу щодо збільшення фінансування", - пояснила народний депутат.

При цьому вона зазначила, що не є прихильником створення в наступному році окремої національної соціальної служби. На її думку частину коштів – близько 200-300 млн з запланованих на її функціонування 1,2 млрд грн можна було б спрямувати на фінансування громадських організації осіб з інвалідністю. Вона зауважила, що громадські організації представили на конкурси значно більшу кількість проектів, тому ці кошти необхідно було б освоювати поступово.

"В цьому випадку фінансування може йти по трьох напрямах. На проекти, які потрібні людям з інвалідністю, і тут держава повинна створити механізм, щоб такі громадяни самі визначали пріоритетні проекти – голосували за ту чи іншу програму. По-друге, кошти мають йти на запуск роботи організацій, що опікуються людьми з інвалідністю – на реєстрацію юр.особи ГО, на створення статуту, системи управління, тощо. І третій напрям –фінансування сталих механізмів в рамках діяльності громадських організацій", - зауважила Третьякова.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА