Події

Мін'юст США готується подати антимонопольний позов проти Google - ЗМІ

Міністерство юстиції США планує у вівторок подати позов проти належної Alphabet Inc. (SPB: GOOG) Google, обвинувачуючи компанію в порушенні конкуренції у сфері пошукових сервісів та реклами, пише The Wall Street Journal із посиланням на високопоставлених чиновників відомства.

Позов проти Google може стати найагресивнішим кроком влади США щодо домінувальної в технологічному секторі компанії за останні два десятиліття, зазначає газета.

Мін'юст має намір обвинуватити Google в укладенні угод, які перешкоджають доступу конкурентів до сектора. Крім цього, влада США стверджує, що Google платила виробникам мобільних телефонів, операторам зв'язку й інтернет-браузерів, таким як Safari американської Apple Inc. (SPB: AAPL), за встановлення Google як пошукової системи за замовчуванням.

Мін'юст також має намір оскаржити практику попереднього встановлення пошукового застосунку Google на телефони з операційною системою Android. На думку влади, Google за допомогою положень про розподіл доходів перешкоджає попередньому встановленню на телефони конкуруючих пошукових систем.

За даними влади, Google володіє або контролює канали, на які припадає приблизно 80% пошукових запитів у США. У результаті інші пошукові системи не можуть отримати достатньої кількості запитів, щоб конкурувати з Google, споживачі стикаються з обмеженим вибором, а рекламодавці - із завищеними цінами.

Очікується, що генеральні прокурори більше ніж десяти штатів підтримають позов Мін'юсту.

Google не відповіла на запит коментаря WSJ, проте раніше компанія заявляла, що її конкурентна перевага полягає в тому, що мільярди людей обирають її сервіс щодня.

Розслідування Мін'юсту США щодо Google тривало більше року і відбувалося на тлі перевірки декількох найбільших технологічних компаній країни.

Якщо Google програє справу, компанія може бути змушена провести реорганізацію бізнесу відповідно до рішення суду. Мін'юст у своїй позовній заяві не зазначить можливих способів усунення порушення, проте один із чиновників не виключив, що Google можуть зобов'язати провести структурні зміни.

Перемога Google завдасть удару по розслідуваннях щодо інших великих технологічних компаній у США.

Як зазначає WSJ, судові розгляди можуть тривати декілька років і завершитися при президенті, який переможе на виборах 3 листопада.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ