09:37 21.10.2020

Впровадження технологій призведе до втрати 85 млн робочих місць у світі до 2025 році й створить 97 млн нових - ВЕФ

3 хв читати
Впровадження технологій призведе до втрати 85 млн робочих місць у світі до 2025 році й створить 97 млн нових - ВЕФ

Швидке впровадження технологій та автоматизація операцій бізнесом призведуть до втрати 85 млн робочих місць у 26 найбільших розвинених країнах і країнах, що розвиваються, до 2025 року, зазначено в доповіді Всесвітнього економічного форуму The Future of Jobs 2020.

При цьому за той самий період може з'явитися майже 97 млн робочих місць, найбільш пристосованих до нового поділу ролей між людьми, машинами й алгоритмами.

Доповідь ВЕФ заснована на результатах опитування топ-менеджерів близько 300 великих і середніх за розміром компаній у 15 галузях економіки, загальна кількість співробітників яких становить 8 млн осіб.

"Пандемія COVID-19 прискорила появу того, що вважалося майбутнім ринку праці, - говорить керуючий директор ВЕФ Саадія Західі. - Зростаюча автоматизація операцій і наслідки рецесії, спричинені пандемією коронавірусу, посилили нерівність на ринку праці і звели нанівець приріст зайнятості, зафіксований після глобальної фінансової кризи 2007-2008 рр. Вікно можливостей, яке створюють ці зміни для бізнесу, швидко закривається".

Керівники 84% компаній планують прискорити реалізацію планів дигіталізації робочого процесу, зокрема за рахунок суттєвого збільшення обсягу віддаленої роботи. Частка співробітників компаній, які працюють віддалено, може досягти 44%, і 78% опитаних вважають, що це негативно позначиться на продуктивності праці.

Майже 50% компаній дали зрозуміти, що мають намір прискорити автоматизацію бізнес-процесів.

Серед компаній, що працюють у Росії, 80% нарощують плани дигіталізації операцій і 47% - автоматизації. За цими показниками вони дещо відстають від середньосвітового рівня.

Представники майже 43% компаній, які брали участь в опитуванні, дали зрозуміти, що планують скорочувати кількість співробітників у зв'язку з впровадженням технологій, 41% мають намір активніше використовувати підрядників для виконання спеціалізованих функцій, 34% планують нарощувати штат у зв'язку з інтеграцією технологій.

"До 2025 року компанії ділитимуть порівну роботу між людьми і машинами. Затребуваність функцій, в яких використовуються навички взаємодії з людьми, зростатиме. Машини фокусуватимуться переважно на обробці даних, виконанні адміністративних завдань і рутинних операцій для "білих комірців", - йдеться в дослідженні.

Нові робочі місця з'являтимуться в різних сегментах економіки догляду (care economy), в технологічних галузях, які відносять до Четвертої промислової революції, включаючи штучний інтелект, а також у сфері створення контенту.

Крім того, очікується зростання попиту на співробітників, які зможуть заповнити вакансії у сфері "зеленої" економіки, а також нові позиції в інженерній діяльності, сфері хмарних обчислень і розробці нових продуктів.

Майже 50% співробітників компаній, які збережуть свої робочі місця в наступні п'ять років, ймовірно, буде потрібна професійна перепідготовка, зазначається в доповіді. При цьому 66% роботодавців розуміють важливість підвищення кваліфікації співробітників і очікують, що інвестиції в перепідготовку службовців окупляться протягом року.

"У майбутньому ми побачимо, що найбільш конкурентоспроможними будуть компанії, які багато вкладали в людський капітал, в навички і компетенцію своїх співробітників", - зазначила Західі.

Більше за інших у результаті безпрецедентних змін, пов'язаних із пандемією COVID-19, постраждають люди і спільноти, котрі перебувають в уразливому становищі, йдеться в доповіді. Наявна нерівність, ймовірно, посилиться у зв'язку з впровадженням технологій і глобальною рецесією, спричиненою коронавірусом, за відсутності рішучих заходів.

Аналіз, проведений одним із партнерів ВЕФ у створенні доповіді, - LinkedIn, показав, що все більше людей шукають роботу в повністю нових для них сферах діяльності. Згідно з даними за останні п'ять років, 50% людей, які прийшли в сферу штучного інтелекту і роботи з даними, раніше були зайняті в зовсім інших сегментах діяльності. У сфері продажу ця частка становить 75%, створення контенту - 72%, інженерії - 67%.

Ключовими навичками для співробітників компаній у майбутньому стане наявність критичного мислення, здатності до аналізу і вирішення проблем, наголошується в доповіді. У 2020 році особливої важливості набули здатність до самоорганізації, гнучкість і стійкість до стресів.

Серед інших партнерів ВЕФ у створенні звіту - освітній онлайн-сервіс Coursera, постачальник рішень для сфери HR ADP, а також платформа пошуку роботи FutureFit.AI.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА