10:36 22.10.2020

Викрито схему штучного збільшення кількості виборців на дільницях в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях - Нацполіція

2 хв читати
Викрито схему штучного збільшення кількості виборців на дільницях в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях - Нацполіція

Співробітники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України викрили схему штучного збільшення кількості виборців на низці дільниць в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях.

"Під час слідчо-оперативних заходів поліцейські встановили, що зловмисники здійснювали зміну виборчої адреси значній кількості осіб та подавали заяви до Державного реєстру виборців про зміну місця голосування. На одній адресі фігуранти реєстрували від 50 до 300 осіб", - повідомляє прес-служба Нацполіції.

При цьому заяви про зміну місця голосування подавали і в паперовій, і в електронній формі. Так, в Одеській області для подачі заяви в електронній формі зловмисники використовували цифрові підписи громадян, які були отримані шахрайським способом. А у Тернопільській області декан одного із ВНЗ організував "схему" серед студентів, які змінювали виборчу адресу за грошову винагороду. Перереєстрацію та подачу заяви в електронній формі до органу ведення Реєстру здійснювали у приміщенні університету. На території Житомирської області фігуранти збирали персональні дані громадян і за грошову винагороду змінювали їхні виборчі адреси.

21 жовтня правоохоронці провели 11 одночасних санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях і за місцями проживання фігурантів на території Одеської, Житомирської і Тернопільської областей. У результаті поліцейські вилучили документи, мобільні термінали та комп'ютерну техніку, з якої вносилися неправдиві відомості в бази даних Державного реєстру виборців. Вся техніка направлена на експертизу.

За цими фактами тривають слідчі дії. Слідство ведеться за ч. 2 ст. 158 (фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців) Кримінального кодексу України.

Крім того, поліція перевіряє інформацію про можливі схожі правопорушення на території інших областей України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА