17:01 23.10.2020

Українсько-американська ракета Alpha полетить у космос 22 грудня - Firefly Aerospace

3 хв читати
Українсько-американська ракета Alpha полетить у космос 22 грудня - Firefly Aerospace

Перший запуск легкої ракети-носія Alpha відбудеться 22 грудня 2020 року з бази ВПС США Ванденберг у Каліфорнії.

Про це повідомила прес-служба компанії-розробника ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc., власником якої є український бізнесмен Максим Поляков у п'ятницю, з посиланням на інтерв'ю виданню CNBC співзасновника і виконавчого директора компанії Тома Маркусика.

Нині Firefly Aerospace завершує роботу з підготовки пускового майданчика SLC-2. Умови експлуатації військової бази ставлять перед компанією додаткові вимоги щодо надійності ракети-носія, зазначається в повідомленні.

Маркусик переконаний, що їм вдасться виконати всі "жорсткі" вимоги до призначеної дати пуску. Альтернативною датою може стати 31 грудня.

Водночас, за словами Маркусика, такі вимоги збільшують шанси на успішний запуск ракети Firefly Alpha.

"Нашу конструкцію було ретельно перевірено, оскільки щодо її експлуатації було висунуто багато вимог. Я думаю, нам варто очікувати повного успіху під час першого запуску", - сказав співзасновник Firefly Aerospace.

Ракета Firefly Alpha призначена для виведення до 1 тис. кг корисного вантажу на низьку орбіту Землі, ціна кожного запуску становитиме $15 млн.

Компанію Firefly Aerospace у 2017 році перезапустив українець Максим Поляков, додавши її до складу Noosphere Ventures.

"Це справді визначна подія і для компанії Firefly, і для Noosphere. За час роботи над ракетою, ми збільшили штат до 350 співробітників у США і залучили українських фахівців у Дніпрі", - наводить слова співзасновника Firefly Aerospace і Noosphere Ventures Полякова прес-служба.

Зазначається, що до першого запуску Alpha залишається декілька тестів. Два тижні тому компанія Firefly Aerospace провела фінальне випробування двигуна першого ступеня ракети, на черзі випробування другого ступеня. Тоді Firefly проведе "активацію стартового майданчика". Наступним великим кроком стане статичне випробування всієї ракети з включенням двигунів на стартовому майданчику.

У Firefly очікують, що у 2021 році запуск буде виконано щонайменше тричі.

Нині Firefly зосереджена на тому, щоб вийти на орбіту, але Поляков сказав, що глобальне бачення полягає в тому, щоб бути космічною компанією, яка займається всім спектром роботи в космосі: від створення супутників, до виведення їх на орбіту й аналізу отриманих даних.

Окрім ракет Alpha і Beta, Firefly Aerospace працює над створенням орбітального транспортного засобу (OTV) - відомого, як космічний буксир, для доставки супутників із ракети на певну орбіту - й місячного посадкового модуля під назвою Genesis для NASA.

Firefly Aerospace (спочатку - Firefly Space Systems) - створена у 2014 році в Техасі (США) приватна американська компанія, яка веде розробку сімейства РН легкого класу нового покоління. У Дніпрі Firefly Aerospace має власний R&D-центр і цех експериментального виробництва малих ракетних вузлів із подальшим лабораторним тестуванням.

У червні 2018 року Firefly уклала угоду про стартові послуги (Launch Services Agreement, LSA) із британською Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) на забезпечення у 2020-2022 рр. запусків малих супутників за допомогою РН нового покоління Firefly Alpha.

Firefly належить до прихильників ідеї так званого нового космосу - руху в аерокосмічній галузі, що ставить за ціль розширення доступу до космосу за рахунок використання інновацій для зниження вартості запусків, а також за рахунок подолання адміністративних і логістичних обмежень, пов'язаних із залежністю від національних космічних інститутів. На сьогодні ідею "нового космосу" найактивніше просувають на ринку американські SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin.

Штаб-квартира Firefly базується у Техасі, офіси компанії працюють у Вашингтоні, Токіо (Японія) і м. Дніпрі (Україна). Фінансування Firefly забезпечує венчурний фонд Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія), заснований вихідцем із України бізнесменом Максимом Поляковим, відомим насамперед проектами в IT-секторі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА