21:38 23.10.2020

У Білорусі скасували провладний мітинг, на який хотіли зібрати 300 тис. людей

4 хв читати
У Білорусі скасували провладний мітинг, на який хотіли зібрати 300 тис. людей

Прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко пояснив скасування масового провладного мітингу в Мінську найближчої неділі труднощами із забезпеченням транспортування і безпеки його потенційних учасників, а також ситуацією з коронавірусом у країні.

"Якщо навіть було б 200-250 тис. людей (хоча, я думаю, це вилилося б і до 300 тис.), така кількість людей зайняла б територію від площі Перемоги до площі Незалежності, включно з усіма прилеглими вулицями. Причому люди стояли б досить щільно. У таких ситуаціях гарантувати заходи безпеки ... було б дуже важко, якщо не сказати неможливо, - сказав Головченко журналістам у п'ятницю. Прем'єр-міністра цитує держагентство "БелТА".

Крім того, за його словами, постало б питання, яким чином забезпечити доставку такої кількості людей з регіонів, оскільки більше половини було саме з областей. "Для того, щоб перевезти стільки людей, довелося б зняти всі регулярні залізничні рейси, що викликало б незручності, адже студенти, дачники повертаються до Мінська. До всього іншого, це як мінімум 1,5 тис. великих автобусів, без урахування дрібніших. У місті такого не було ніколи. Це викликало б повний транспортний колапс", - заявив Головченко.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що в білоруській столиці в неділю очікується масштабний провладний мітинг. Вранці в п'ятницю з'явилася інформація, що він скасований.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив у п'ятницю, що він проти масштабного мітингу, який хотіли організувати Федерація профспілок разом з іншими громадськими організаціями країни через "інформацію, що насторожує". "Нам не треба в Мінську збирати людей. Це буде колапс. Ми паралізуємо повністю Мінськ ... Ми не гарантуватимемо безпеку людей. Ось що головне. Ми вже отримуємо цю інформацію. Це мене насторожує. Я не боюся, але мене насторожує. Один вибух десь у натовпі, і люди почнуть тиснути", - сказав Лукашенко журналістам.

Зі свого боку, Головченко розповів, що ініціатива "якоїсь масової акції на підтримку курсу влади надходила досить давно від громадських організацій, підприємств та простих громадян ... до певного моменту це матеріалізувалося в акції, які проводили ветеранські, громадські організації на площі Незалежності, але запит був на набагато більшу, масштабну акцію". "Тому пул громадських організацій виступив із ініціативою проведення такого масового заходу в Мінську", - зазначив глава уряду.

За початковим підрахунками організаторів, повідомив Головченко, йшлося про 50 тис. людей. "Захід планувалося провести на одному майданчику. Але надалі зіткнулися з тим, що фактично за один день кількість учасників зросла до 100 тис. А після офіційної заяви організаторів про те, що такий захід буде проводитися, почалося лавиноподібне збільшення кількості бажаючих. Причому дуже багато людей зверталися з такими проханнями з регіонів, вони формували пули, якісь колективи, самі орендували автобуси. з огляду на таку динаміку, ми усвідомили, що можемо зіткнутися з кількістю людей - близько 200-250 тис., які прибудуть до Мінська. І це без урахування тих, хто себе не позначив, але готовий був прийти", - заявив він.

Головченко зазначив, що є певні нормативи для проведення таких заходів і ризики, пов'язані з участю такої кількості людей.

"Зараз же ми бачимо, що в лавах так званих протестувальників з'являються радикали. Недавні події в деяких містах це підтверджують. Немає жодної гарантії, що в чиюсь хвору голову не прийде шалена думка, яка може перетворитися на дії, які посіють паніку. А при такій кількості і щільності людей - наслідки можуть бути різними", - додав він.

"Тому було прийнято рішення попросити людей залишитися вдома. Також це пов'язано і з ситуацією з COVID-19. Людей треба поберегти. В цих умовах - це додатковий фактор ризику", - сказав Головченко.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, переможцем яких був оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цю посаду з 1994 року. Опозиція не визнає оголошені владою підсумки виборів, вважає їх сфальсифікованими.

Особливо масові виступи опозиції відбуваються в Мінську в неділю.

Основний суперник Лукашенка на виборах Світлана Тихановська через кілька днів після виборів поїхала в Литву через тиск силовиків. 13 жовтня Тихановська поставила ультиматум Лукашенку: він до 25 жовтня має оголосити про свій відхід, інакше буде розпочато "національний страйк усіх підприємств, блокування всіх доріг, обвал продажів у державних магазинах".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА