08:00 24.10.2020

Захист Марківа: Обвинувачують не тільки гвардійця, але і всю українську націю

3 хв читати
Захист Марківа: Обвинувачують не тільки гвардійця, але і всю українську націю

На четвертому апеляційному засіданні у справі нацгвардійця Віталія Марківа в Італії захисники представили неспростовні докази його непричетності до вбивства журналіста Андреа Рокелле в 2014 році, повідомила прес-служба міністерства внутрішніх справ України.

"В Італії у військових злочинах звинувачують не тільки гвардійця, але і всю українську демократичну націю за те, що вони захищають свою територію", - сказав правозахисник Марківа Раффаеле Делла Валле.

Він зазначив, що Марків зайшов до залу суду "вже винним", сторона звинувачення не дала йому можливості на захист.

Зі свого боку, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який прилетів до Італії в рамках безпекового форуму заявив, що справа Марківа - одна зі складових гібридної війни, яку розв'язала Росія проти України.

"Справа проти гвардійця Марківа - це гібридний удар по Україні. Це все було інсценовано в 2015 році російськими пропагандистами і підхоплено у Франції і Італії, вилилося в звинувачення проти українського солдата і України. Ті слова, які звучали від сторони обвинувачення, намагалися виправдати терористів: нібито, це Україна почала бойові дії. Справа проти Марківа - це гібридна війна, але ми повинні перемагати і доводити свою правоту всюди: на фронті, де рвуться міни, і в залі суду", - сказав Аваков.

Він додав, що "в Європі і в усьому світі Росія проти України діє досить системно, але більшість міжнародних інститутів чітко розбираються в реальній ситуації".

"Ми співпрацюємо з Інтерполом та іншими партнерами, щоб прибирати звинувачення проти нашої країни. Однак, як у справі гвардійця Марківа, бувають абсурдні ситуації. Кожен наш солдат може розраховувати на нашу підтримку", - заявив Аваков.

Зазначається, що першим у суді виступав захисник України Ніколо Бертоліні Клерічі. Він зазначив, що українська армія - це захисники держави, які захищають свою землю від російського агресора.

"Сторона обвинувачення використовувала слово "зграя" для характеристики українського війська. "Зграя" можна сміливо назвати людей, які захопили територію сусідньої держави. Більше того, сторона обвинувачення спотворила звіти міжнародних організацій, в яких чітко було зазначено, що сепаратисти також використовували міномети і важке озброєння", - наголосив адвокат.

За словами сторони захисту, навіть слова учасника подій журналіста Рогелона доводять - стріляли не з гори Карачун, де розташовані позиції українських військових, а з протилежного боку проросійських бойовиків.

Під час слухання в залі суду провели розбір відеозапису Рогелона, на якому чітко видно, що на даху машини, в якій перебували журналісти, немає вхідних отворів: тобто, постріли в журналістів "прилітали" не зверху з Карачуну. Крім того, цей відеозапис зазначає, що в журналістів стріляли саме з боку бойовиків.

Адвокат Донателла Рапетті зазначила, що свідчення журналіста Рогелона не можна вважати об'єктивними. Оскільки він плутався в свідченнях, так і не зміг визначити, як виглядає форма українських військових і навіть не міг вказати, які саме уламки вилучили з його ноги. Але навіть у його словах можна знайти те, що не визнає вирок. Рапетті чітко зазначає, що стріляли зліва і поблизу, тобто 100% не з гори Карачун.

Адвокат Рапетті зазначає, що всі висновки обвинувачення розходяться з елементарними законами фізики і математики. Адже якщо навіть порахувати ті інтервали між обстрілами, які зазначають свідки, то відразу стає зрозумілим, що обстріл почали не з гори. Адвокат наполягає, що ніхто не хотів вбивати журналістів, вони свідомо поїхали в зону бойових дій і потрапили під перехресний вогонь.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА