14:02 25.10.2020

Представництво президента України в АР Крим повідомило про критичну гуманітарну ситуацію на півострові у зв'язку з поширенням Covid-19

2 хв читати

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим висловило занепокоєння гуманітарною ситуацією, яка склалася на території тимчасово окупованого Кримського півострова у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції.

У заяві представництва, оприлюдненій у соцмережі Facebook, зазначається, що незважаючи на політику обмеження поширення інформації, яку проводять окупаційні адміністрації та Російська Федерація, через моніторинг відкритих джерел, соціальних мереж, спілкування з жителями Криму та аналіз звернень до представництва стало відомо про низку найбільш складних викликів, пов'язаних з пандемією.

Так, за інформацією представництва, в Криму відзначається відсутність ліжкомісць у лікарнях для лікування хворих Covid-19, відмови в госпіталізації отримують навіть тяжкохворі пацієнти. Пацієнтів з Covid-19 переміщують з лікарень в санаторії, де вони залишаються без медичного нагляду.

Відсутня можливість пройти медичне обстеження або тестування за власним бажанням. Відсутній доступ до швидкої медичної допомоги (час приїзду машини швидкої допомоги досягає 15 годин). В аптеках відсутні будь-які препарати першої необхідності для лікування Covid-19, що унеможливлює лікування вдома. Крім того, статистика захворюваності спотворюється окупаційними адміністраціями.

У населення відсутня об'єктивна інформація про ризики, пов'язані з Covid-19, а дотримання правил використання засобів індивідуального захисту та карантинних заходів у громадських місцях не контролюється належним чином.

"У зв'язку з цим представництво президента України в АР Крим засуджує дії окупаційної влади РФ і вважає за необхідне відреагувати на виклики, пов'язані з гуманітарною кризою на території тимчасово окупованого Кримського півострова, у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції Covid-19", - наголошують у представництві.

Як можлива реакція пропонується організація доступу громадян України, які проживають на окупованій території Криму, до онлайн-консультацій з сімейними лікарями, а також наближення аптекарських пунктів з необхідними медичними препаратами до КПВВ і підвищена увага міжнародних партнерів до порушення Російською Федерацією своїх зобов'язань щодо захисту цивільного населення. Українські правоохоронні органи мають у свою чергу забезпечити документування відповідних порушень з боку представників держави-окупанта.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА