12:29 26.10.2020

Місцева політика суттєво відрізнятиметься і матиме певну автономію - Карасьов про підсумки виборів

4 хв читати

Результати місцевих виборів в Україні 25 жовтня свідчать про те, що місцеве самоврядування буде партійно незалежним, а, можливо, і політично незалежним від центральної влади, повідомив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Зважаючи на такі розклади, що майже всі мери майже всіх великих міст переобираються, або якщо хтось обирається новий, то не від "Слуг народу", це свідчить про те, що місцеве самоврядування буде партійно незалежним, а можливо, і політично незалежним від центральної влади. Це говорить про те, що місцева політика суттєво відрізнятиметься, матиме певну автономію, і керуватимуть містами партії мерів та різні конфігурації політичних сил у міських радах. Партія "Слуга народу" братиме там участь, але не на перших позиціях", - сказав Карасьов агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Він також звернув увагу на ситуацію з Києвом. За словами Карасьова, центральна влада завжди намагалася контролювати ситуацію в столиці України, і наразі виникає запитання, чи буде обраний у першому турі мером Віталій Кличко затверджений указом президента головою всієї Київської міської державної адміністрації, або все-таки президентська вертикаль і Офіс президента ризикне призначити когось іншого на цю посаду для того, щоб обмежити владу Кличка.

"Якщо так буде, це закладає серйозні проблеми для місцевого самоврядування в Києві. Не думаю, що цьому будуть раді багато політичних сил, представлених у Київраді, це і "Батьківщина", і "Європейська солідарність" ("ЄС"), і "Опозиційна платформа - За життя" ("ОПЗЖ"), і "Голос", не кажучи вже про "УДАР" Кличка. Тому, якщо і були плани у центральної влади призначити когось свого на посаду голови КМДА, відповідно, обмеживши можливості мера Кличка та Київради, думаю, в ситуації таких розкладів, коли в Київраді всі - це сили, опозиційні до "Слуги народу" - від "ОПЗЖ" до "УДАРУ" та "ЄС", - тоді у президента не залишається вибору, як просто перепризначити Кличка. Але тоді виходить, що Київ втрачений для центральної влади і "Слуг народу", - пояснив експерт.

Карасьов наголосив, що в Києві "Слуга народу" точно програла, а в інших містах її "поразка не така відчутна".

Карасьов також прокоментував можливий вихід у другий тур кандидата в мери Києва від "ОПЗЖ" Олександра Попова.

"В "ОПЗЖ" є два крила: Медвечука та Льовочкіна, і Попов більше схилявся до другого крила. І він не дуже світив "ОПЗЖ". Він все-таки вийшов до другого туру, як колишній голова Києва. По-перше, ностальгія. А по-друге, люди хочуть господарника і більше господарського порядку в Києві. Не всі ж хочуть голосувати за заклик до європейської столиці, багато хто хоче елементарного порядку в ЖКГ тощо, тому цілком закономірно, що був запит саме на таку фігуру, і на цей запит відповів Олександр Попов, який провів досить спокійну не істеричну, не масовану, хоча не ефектну, але ефективну кампанію", - вважає політолог.

Він наголосив, що цей успіх не варто перебільшувати, тому що розрив між Кличком і Поповим, якщо буде другий тур, досить великий. "Якби вийшов у другий тур, наприклад Кучеренко, Верещук або Притула, Кличку було б менш комфортно, тому що можна було б створити "антикличкову" коаліцію в другому турі. А ось навколо Попова, навіть якщо він особисто і може викликати симпатії, оскільки він від "ОПЗЖ", вибудувати "антикличкову" коаліцію буде неможливо. Якраз навпаки, можуть всі об'єднатися, щоб не допустити Попова на посаду мера, тобто "ОПЗЖ" на контроль над Києвом", - сказав експерт.

Однак, на його думку, така ситуація може більше влаштувати центральну владу, оскільки в разі гіпотетичної перемоги Попова влада може призначити свого голову КМДА, і цей крок президента підтримають інші політичні сили для того, щоб не дати "ОПЗЖ" керувати Києвом.

Що стосується найбільш несподіваних перемог і поворотів на виборах, Карасьов наголосив на тому, що "Партія Шарія" за результатами виборів заходить до місцевих рад Маріуполя, Кривого Рогу, Харкова, Одеси.

"Підростає нове політичне покоління півдня і сходу України, які сьогодні йдуть під прапором "Партії Шарія". Це теж зміни, тому що південь і схід України - це більше старі еліти і в політичному, і навіть іноді у віковому сенсі цього слова. А тут вже на "Голос" Вакарчука, голос прозахідних нових політичних сил з'являються політичні проекти, які показують свою успішність поки що на місцевих виборах, але, очевидно, з прицілом на загальнонаціональні амбіції та результати", - резюмував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА